Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlast treba služiti narodu'

Sindikalisti otkrivaju što slijedi ako prođe Zakon o radu! Pusić: 'To vam više neće proći!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalisti su najavili cijeli niz aktivnosti ukoliko prođe ZOR, no ministrica Vesna Pusić oštro je komentirala jednu od njih...

'Ako se sa ZOR-om ne učini nešto do početka kampanja za izbore na kojima će se birati zastupnici za Europski parlament, uključit ćemo se s negativnom kampanjom. Pozvat ćemo građane da ne glasuju za one stranke koje podržavaju izmjene ZOR-a.

Ako prođe prvo čitanje Zakona o radu te vladajući ne pronađu način za postizanje dogovora sa sindikatima oko ZOR-a, krenut će se s prikupljanjem potpisa za prijevremene parlamentarne izbore', tvrdi za Dnevnik.hr Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata te dodaje kako nakon današnjih prosvjeda spremaju cijeli niz aktivnosti.

Potpise će prikupljati po trgovima, ulicama i ostalim javnim mjestima te se nadaju milijunskom odazivu nezadovoljnih građana. Smatraju kako će to biti dovoljno velik broj kojeg vladajući moraju uvažiti i usvojiti bez referenduma.

'Mrsić stalno ponavlja da mi imamo otvoreni poziv na pregovore no nismo dobili nikakav konkretan poziv na pregovore. Jedini poziv je bio na dan kad smo se nalazili na terenu - onaj ponedjeljak kad smo imali skup. Poslije toga nije došao nikakav poziv', izjavio je Sever, tvrdeći kako su svi argumenti na njihovoj strani te kako se u izmjene ZOR-a krenulo bez analiza o njihovoj svrsi.

Pročitajte i ovo Ilustracija 13. dan barikada Srbi se masovno okupili na sjeveru Kosova, podržao ih i Vučić: "Ovo je veliki, narodni i demokratski prosvjed" Slika nije dostupna Ultimatum Vladi 'Ili odustajete od monetizacije ili referendum!'

'Narod je taj kojem vlast treba služiti'

'Sa svih strana dolaze jake poruke da će ove izmjene ZOR-a samo obespraviti radnike. Mudri na vlasti bi prepoznali da vlast pred narodom ne može gubiti obraz ako je ponizna. Ponizna vlast samo može porasti u očima naroda. Čini mi se da njima smeta njihova sujeta. Kao da šalju poruku da neće popuštati pritiscima. Ali narod je taj kojem vlast treba služiti. Vladajućima nedostaje poniznosti'
, tvrdi Sever koji nam je otkrio i razlog napuštanja sabornice tijekom govora ministra rada i mirovinskog sustava, Miranda Mrsića.

Prosvjednici izviždali ministra! Traže prijevremene izbore!

'Ušli smo u sabornicu s transparentima koje smo mislili raširiti tijekom sjednice, a koji su nosili određene poruke zastupnicima. No, saborska straža nas je upozorila da ukoliko to učinimo, morat će nam ih oduzeti pa čak i poslati nas van jer je nedozvoljeno išta unositi u sabornicu i eventualno bacati na zastupnike. Kako ne bismo doveli u nepriliku pripadnike straže, dogovorili smo se da ćemo napustiti sabornicu u trenutku kad Mrsić počne govoriti',
rekao nam je Sever.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, koji je također sudjelovao na prosvjedima, nada se kako će sindikati nakon prvog čitanja ZOR-a u Saboru biti pozvani na sastanak s vladajućima. Matijašević kao problem ističe ne samo izmjene ZOR-a već i Zakon o pomorskom dobru, pregovore s Mađarima oko INE.

'Ako nastave sve to, ako se ogluše o naše zahtjeve i ne sjednu s nama za pregovarački stol, postoji mogućnost da se odlučimo na prikupljanje potpisa za izvanredne parlamentarne izbore', rekao nam je Matijašević, zaključivši kako je cilj prosvjeda bio da se iskaže nezadovoljstvo s promjenama ZOR-a, ali i izrazivši nadu kako se rješenje na kraju ipak može pronaći.

Vesna Pusić: Blag korak koji daje šansu nezaposlenima

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je izmjene Zakona o radu. Poručila je da je prijedlog o kojem je danas, unatoč prosvjedu, raspravljao i Sabor najblaža moguća liberalizacija tržišta rada koja daje malu šansu ogromnoj armiji nezaposlenih da će se ikada zaposliti.

'Važno je voditi socijalni dijalog, ali zadaća Vlade je da kreira uvjete u kojima će se nezaposleni imati šansu zaposliti', poručila je Pusić. Odbrusila je i sindikalnim čelnicima koji su najavili da će početi prikupljati potpise kako bi se raspisali prijevremeni izbori da im to više neće proći.

Mrsić još jednom pozvao sindikate za pregovarački stol

"Sindikate pozivamo da sjednemo za stol. ZOR ide u dva čitanja, nakon ovoga imamo vremena sjesti i razgovarati. Napominjem da nije Vlada ta koja je prekinula pregovore. Mi ćemo opet uputiti službeni poziv sindikatima da sjednemo za stol", rekao je Mrsić novinarima u Saboru komentirajući optužbe sindikata na račun Vlade i njega osobno i najave da će prikupljati potpise za smjenu vlasti.

Na pitanje strahuje li od daljnjih sindikalnih akcija, odgovorio je da se "unatoč prosvjedima i unatoč svemu, uvijek mora sjesti za stol".

Odbacio je tvrdnje sindikata da nisu dobili službeni poziv na razgovor. "Poslali smo im ne znam koliko dopisa, ne samo da pregovaramo oko ZOR-a, nego i da sjednemo s inspektorima rada, poslali smo i službeni poziv za sastanke oko drugih zakona i svaku put smo dobili odbijenicu", rekao je Mrsić.

Na pitanje bi li o ZOR-u trebalo odlučivati na referendumu, Mrsić nije dao konkretan odgovor. Kazao je tek da se o ZOR-u vodila duga rasprava i da se "sada neke stvari iz zakona izvrću".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene