Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje spašava živote

'Zaklada Ana Rukavina dala mi je šansu za novi život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije pet godina pismo mlade novinarke Ane Rukavine ujedinilo je cijelu Hrvatsku. Ana je imala leukemiju, ali na žalost, izgubila je bitku za život.

No, njezino pismo itekako je ostavilo traga! Osnovana je Zaklada, pomoću koje hrvatski registar broji čak 33 tisuće dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica i spašeno je 13 života.

Pročitajte i ovo Koncert nada u svjetliju budućnost Hrvatska se ponovno ujedinila na koncertu "Želim život": "Ona je ušla u povijest i ne samo sa zdravstvenog apekta nego i sa humanitarnog aspekta" Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura

'Došla sam do točke kad više ne mogu sama i kad mi treba pomoć dobrih ljudi. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život'. Dio je ovo pisma koje je ujedinilo cijelu Hrvatsku i pomoglo mnogima. Baš kao i njezinoj imenjakinji, Ani Begić, kojoj je hitno trebala transplantacija koštane srži.

>> Peta godišnjica smrti Ane Rukavine: Pomozite nam spasiti živote!

'Bila sam hodajući mrtvac. Molila sam Boga, ili da mi pomogne, ili da me uzme. To je bilo nenormalno stanje', rekla nam je Begić. Ubrzo je pronađen donor u američkom registru. No, stvari su se zakomplicirale. 'Na žalost, razbolio se i izbrisan je iz registra trajno, ne može bit nikome donor. Taj dan mi je valjda bio najteži dan u životu', priznala je.

'To je jednostavno šansa za novi život'

U tom je trenutku Ana mislila da za nju spasa više nema. No, zahvaljujući registru, pronašao se novi donor. Prošle godine, transplantirana joj je koštana srž. 'Bila sam toliko sretna kao da mi je netko uplatio put na Karibe ili Havaje. Ja vama to ne mogu objasniti, to je jednostavno šansa za novi život', rekla je Begić.

Osim obitelji i prijatelja, veliku je podršku imala od Zaklade Ana Rukavina. Prije Anine smrti, u hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica bilo je samo 156 uzoraka. 'Sada on broji 33 tisuće. Od toga smo tipizirali 26 tisuća, ostalo je još 7 tisuća za tipizirati', ističe Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina. Za to im je potrebno 7 milijuna kuna, pa će od prvog prosinca biti otvoren humanitarni telefon 060 9000. Zahvaljujući registru, ali i Aninom pismu do sada je spašeno 13 života.

'Samim svojim pismom ona je potaknula cijelu Hrvatsku, zapravo, da se registar oživi. Ja vjerujem da je Ana i dalje s nama', poručila je Vrančić.

Uključite se i vi - pomozite nam spasiti živote

Zaklada Ana Rukavina i Nova TV sredinom mjeseca su potpisali ugovor o suradnji kojim se najavljuje novo društveno odgovorno poglavlje djelovanja zaklade- razvoj medicine u području hematologije.

Građani će putem humanitarnog broja 060 9000 (6,15 kn s PDV-om) imati priliku od 1. prosinca do 24. prosinca dati svoj osobni doprinos u ispunjenju Anine želje - dovršetku posla Zaklade na tipizaciji svih prikupljenih uzoraka krvi i utvrđivanju antigena tkivne podudarnosti između donatora i oboljelih (HLA).

Nova TV i Dnevnik.hr ponosni su partneri ovog hvalevrijednog projekta. Uključite se i vi - pomozite nam spasiti živote.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene