Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje stanovnika

Zajednica povratnika upozorava na smanjivanje Baranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog teškog stanja u gospodarstvu, posebno u poljoprivredi od koje živi velik broj stanovnika Baranje, u posljednje vrijeme Baranja ima sve manje stanovnika.

Po riječima Branka Peka, predsjednika Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije, prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dodatno upozorava državne institucije da nije dobar pristup, jer  'taj Zakon pogoduje velikim proizvođačima, a predstavlja daljnji korak gušenja malih poljoprivrednih gospodarstava'.

Pročitajte i ovo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Traže kazne za počinitelje MVEP snažno osudilo nasilje koje je rezultiralo smrću Marka Mišića, od RS-a traže zaštitu hrvatskih povratnika Slika nije dostupna Od iduće godine Hrebak najavio niži porez na dohodak: "Euro poduzetnika u Bjelovaru vrijedi više nego u ostatku Hrvatske"

>> Slavonija i Baranja pokazuju svoje adute na kongresu ruralnog turizma

U Baranji se oduvijek 'radilo i proizvodilo, a od toga su mogle živjeti brojne generacije obitelji', kazao je Pek. Dodao je kako treba upozoriti nadležne državne institucije da svakako 'povedu računa o malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima ili stočarima, jer će u suprotnom samo iz Baranje otići velik broj ljudi'.

Već sada je evidentno da se to događa, jer po zadnjem popisu stanovništva, u Baranji je manje gotovo osam tisuća stanovnika u odnosu na popis iz 2001. godine. Poseban problem je i obrazovanje mladih, čiji roditelji više nemaju novaca za njihovo školovanje, pa 'čak niti za autobusne karte srednjoškolaca koji putuju u Beli Manastir ili Osijek, a o studentima da i ne govorimo', rekao je Pek.

Kao problem istaknuo je i Zakon o područjima od posebne državne skrbi, 'koji je donijet 1996. godine, a sve dosadašnje izmijene su bile na štetu stanovnika, povratnika u tima područjima'. Pek je naglasio kako se nakon završenog procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, na taj prostor vratilo 95 posto prognanika. Nažalost, 'dobar primjer završetka procesa mirne reintegracije ne prati i nastavak osiguranja dostojanstvenoga života za sve građane, a posebno one koji su najviše stradali u Domovinskom ratu', kazao je Pek. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene