Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud u Bujama odlučio

Zahtjev odbijen: Benediktinci se ne mogu uknjižiti na Dajlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev talijanskih benediktinaca za uknjiženjem zemljišta u Dajli je odbijen.

Zahtjev tvrtke Abbazia d.o.o., koja je u vlasništvu talijanskih benediktinaca, odbijen je još u ponedjeljak, prenosi Glas Istre i to na svim spornim česticama koje je koncem 1990-ih država u postupku denacionalizacije vratila Crkvi, odnosno župi Dajla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jakovčić o posjedu Slučaj Dajla: 'Napokon se pokazalo da je Hrvatska pravna država' Slika nije dostupna Stavljena predbilježba Benediktinci iz Praglije još se nisu uknjižili na Dajlu

Podsjetimo, talijanski benediktinci tvrde kako upravo oni vlasnici nekoliko stotina hektara atraktivnog zemljišta kod Dajle, a ne župa Dajla, bez obzira na stanje u zemljišnim knjigama. U spor se izravno umiješao i Vatikan, ovlastivši španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime Porečke i pulske biskupije potpiše sporazum sporazum o uređenju međusobnih odnosa, kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist Abbazije d.o.o.

Villa je taj sporazum i potpisao 13. srpnja u Puli, nakon što ga je biskup Ivan Milovan odbio potpisati. Glas Istre piše kako je upravo potpis španjolskog biskupa za Općinski sud u Bujama bio sporan, zbog ovlaštenja te sud zatražio od pape Benedikta XVI. dopunsko ovlaštenje.

Kako novo ovlaštenje nije stiglo, sud je odbio zahtjev talijanskih benediktinaca. Ukoliko ih odbije i županijski sud, talijanski benediktinci ostat će bez prava prvenstva u uknjiženju spornog zemljišta, a tada na red dolazi država Hrvatska, koja ga ionako želi vratiti u svoje vlasništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene