Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matica umirovljenika

'Zahtijevamo odmrzavanje rasta mirovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirovine su im zamrznute, dok cijene istovremeno rastu, pa postaju još veća sirotinja.

Matica umirovljenika Hrvatske, priopćila je danas da zahtijeva od Vlade da ukine i one odredbe kriznog poreza kojima je zamrznuto stečeno pravo usklađivanja rasta mirovina. Također predlaže da se to učini u najavljenoj proceduri izmjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kojima Vlada od 1. srpnja ukida stopu poreza od dva posto na primanja do šest tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Slika nije dostupna Nisu odmah shvatili Novi skandal u BiH: Izetbegović godinu dana koristio policijsku zaštitu na koju nema pravo

Matica pozdravlja ukidanje te stope poreza, ali i podsjeća da posljedice kriznog poreza snose i najsiromašniji umirovljenici jer su sve mirovine zamrznute sve do polovice iduće godine, a cijene istodobno rastu. Poskupljenja plina, grijanja, RTV pretplate, poštanskih usluga, te najavljeno povećanje cijena struje i drugih režija, dodatno osiromašuju umirovljeničku populaciju. Ne bude li usklađivanja rasta mirovina s tim kretanjima, umirovljenici će doći u nepodnošljivu situaciju i postati još veća sirotinja, iako su svojim radom dali dovoljno doprinosa da bi mogli dostojanstveno živjeti od mirovine, upozoravaju iz Matice umirovljenika.

Traže izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovisnkog sustava

Ujedno podržavaju najave iz Vlade o reviziji i smanjenju povlaštenih mirovina koje nisu stečene iz rada i plaćanjem doprinosa. Traži da se saborske i druge povlaštene mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava jer tamo ne pripadaju. One ga, smatra Matica, samo opterećuju i otkidaju novac iz mirovinskog fonda koji se puni uplatama doprinosa na temelju generacijske solidarnosti. Stoga, Matica predlaže da se ukine mogućnost stjecanja povlaštenih mirovina jer se njima dovodi u pitanje ustavom zajamčena jednakost u pravima svih građana. Poziva Vladu da konačno uvede pravo na stjecanje mirovine svima pod istim uvjetima, primjenom Zakona o mirovinskom osiguranju.

Odredi li država nekim građanima beneficije u stjecanju mirovine, zbog posebno teških poslova ili drugih razloga, neka to bude samo dodatak na mirovinu i neka se financira isključivo iz državnog proračuna, a ne na teret umirovljeničkog fonda, predlažu iz Matice umirovljenika Hrvatske. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene