Obavijesti Video Pretražite Navigacija
500 tisuća nekretnina

Evo kada će Zagrepčani dobiti obrasce za nekretnine i do kada ih moraju popuniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez obzira na najavu odgode primjene poreza na nekretnine, jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje prikupljati podatke o nekretninama od građana. Doznajemo da će Zagrepčanima obrasci biti dostavljeni do kraja kolovoza, a morat će ih vratiti gradskoj upravi najkasnije do 31. listopada.

Premda je premijer Andrej Plenković rekao da se uvođenje poreza na nekretnine odgađa za "dogledno vrijeme", ali se nije izjasnio što to podrazumijeva i do kada se točno obustavlja, gradovi i općine, prema nalogu Porezne uprave, trebaju nastaviti s prikupljanjem podataka od vlasnika nekretnina u cilju ažuriranja evidencije o nekretninama i poreznim obveznicima.

Grad Zagreb za razliku od drugih većih gradova u Hrvatskoj još nije krenuo s dostavom obrazaca. Od posebnog višeg savjetnika gradonačelnika Slavka Kojića doznajemo da će Zagrepčani poštom na svoje adrese dobiti formular za podatke o nekretninama u svom vlasništvu do kraja mjeseca. Popunjeni obrazac treba vratiti najkasnije do 31. listopada osobno ili poštom (od Grada plaćenim odgovorom).

U Gradu naglašavaju kako su same pripreme za uvođenje poreza na nekretnine bile izuzetno složene i zahtjevne - od nove ustrojbene jedinice, obuke zaposlenika – njih više od stotinu, obrazaca za obuhvat, poreznih rješenja, informatičke podrške, opreme i sl. Naime, na području grada Zagreba u evidenciji se nalazi čak pola milijuna nekretnina!

Upravo zbog velikih troškova koje su uložili za ustrojavanje novog sustava za porez na nekretnine, načelnik općine Tisno Ivan Klarin najavio je da će tužiti Ministarstvo financija i ministra Zdravka Marića.

U Zadru dobili 30.000 popunjenih obrazaca

Pročitajte i ovo Marko Primorac osjetljivo pitanje Ministar Primorac jasno odgovorio hoće li ova Vlada uvesti porez na nekretnine Milan Bandić Blokiran račun Stranka Milana Bandića ide u stečaj: Imaju veliki dug, ali već su najavili osnivanje nove stranke

"Mi smo utrošili između 300 tisuća i pola milijuna kuna. Vjerujem da su veći gradovi utrošili i više. netko mora odgovarati za taj javni bačeni novac", rekao je Klarin.

Uprava Grada Osijeka na čelu s Ivicom Vrkićem na adrese svojih sugrađana poslala je do sada preko 40.000 poziva za dostavu podataka te obrazac za obračun poreza na nekretnine, a kroz nekoliko dana bit će dostavljeni, navode, i preostali obrasci. Građani obrasce trebaju vratiti do 30. rujna.

"Organizirano je prikupljanje, ažuriranje i interpolacija podataka prikupljenih od nadležnih institucija (DGU, MGIP-u, PU), poreznih obveznika i iz evidencije komunalne naknade u bazu podataka potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine. Što se tiče pravnih osoba uz postojeću mjesečnu fakturu za komunalnu naknadu, dostavljena im je obavijest i obrazac za porez za nekretnine. Obavljena je obuka djelatnika koji će raditi na poslovima uvođenja poreza na nekretnine kao i edukacija tajnika gradskih četvrti i mjesnih odbora", pojašnjavaju u osječkoj gradskoj upravi.

Grad Zadar među prvima je građanima poslao obrasce za porez na nekretnine, a pristiglo ih je natrag već preko 30.000 popunjenih. Do sada ih je uneseno oko 12.500, a drugi tjedan obrasci će biti poslani pravnim subjektima. U gradskoj upravi napominju da će im obrasci, bez obzira na odgodu primjene poreza na nekretnine, biti korisni za popunjavanje baze podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene