Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reciklaža građevinskog otpada

Zagrepčani prvi u Europi recikliraju kamen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani više ne moraju brinuti kamo će s građevinskim otpadom. Zagrebačke ceste besplatno će ga zbrinuti u svom pogonu za recikliranje kamena.

Ekološki projekt koji štedi milijune kuna, tvrde, jednistven je u ovom dijelu Europe. Mjesečno proizvedu 10 tisuća tona recikliranog kamena za gradnju gradskih prometnica. Sljedeće godine izgradit će i pogon za recikliranje asfalta te stati uz bok najrazvijenijim europskim zemljama.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, Velika Britanija Nestalo struje Velika vatrena kugla obasjala nebo, poznato što ju je uzrokovalo: "Začuo se veliki prasak koji je zvučao poput grmljavine" Kontejneri - 2 zelena tranzicija Novi iskorak na istoku Hrvatske: Iz komunalnog otpada će se proizvoditi vodik

>> Opasna cesta: Nikako da se završi splitska zaobilaznica

'Mi smo doslovce prvi u Europi, koji na ovaj način reciklira stari otpadni materijal te ga vraća na samu prometnicu i na taj način i zaradi korisni i ekološki zbrine otpad, koji bi možda u nekim slučajevima završio u šumarcima ili drugdje gdje ne bi trebao'. kazao je Alen Gospočić, voditelj podružnice ZG ceste.đ

U pogonu se na dan reciklira do 500 tona svih vrsta kamenog materijala, koji se može vratiti u promet.

'Ovim putem pozivamo sve građane grada Zagreba i okolice da ovdje besplatno mogu odložiti građevinski otpad. Znači kad ruše kuću, kad se nešto kopa, betonska galanterija, šuta, asfalt, bilo što', rekao je Ivan Špehar, voditelj radne jedinice RGO-a.

Dobivenu sirovinu koriste za gradnju zagrebačkih cesta. Planirana ušteda je do 7 milijuna kuna godišnje.

Na prostoru asfaltne baze u Rakitju, za godinu bi dana trebao niknuti novi pogon za proizvodnju recikliranog asfalta, vrijedan 32 milijuna kuna. Ako nešto ne krene u pogrešnom smjeru u Holdingovoj birokraciji, Zagrepčani bi se uskoro mogli voziti po recikliranim cestama.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene