Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBRANA BARIŠĆA

ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE Nad ministrom Barišćem provodi se medijski linč

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Zagrebu objavilo je priopćenje kojim se protivi "metodama medijskog suđenja" Pavi Barišiću, novom ministru znanosti i obrazovanja.

Nakon što je imenovana nova Vlada Republike Hrvatske kontinuirani napadi na novog ministra znanosti i obrazovanja poprimili su razmjere pravog medijskog linča, odnosno medijskog suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju, kaže se u propćenju Sveučilišta u Zagrebu.

"Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakom slijedećem zbrajanju grijeha novog ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine. Svrha je takva kumuliranja neutemeljenih optužbi i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima", kaže se u priopćenju.

Sveučilište je posebno zabrinuto što je "neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju " to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima.

"Predsjednik Etičkog odbora takvim je postupcima prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnog linča. No,prije toga, na inicijativu predsjednika, Odbor je Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa od 15. lipnja 2015. svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. "hijerarhijski red postupanja" koji se izrijekom protivi ustavnom načelu autonomije sveučilišta. U svezi s tim na Sveučilištu u Zagrebu već je pokrenuta inicijativa za podnošenje odgovarajuće ustavne tužbe", navodi se u priopćenju.

Vlatka Silobrčića, predsjednika Etičkog odbora, optužuje se da pokušava uzurpirano pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom "vađenja iz ormara" prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno, na dvama etičkim odborima sveučilišta u Splitu i u Zagrebu te na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, procesuirane odnosno odbačene i zaključene predmete.

"Sveučilište u Zagrebu ovim putem izražava negodovanje i snažno protivljenje pojavama medijskog suđenja i etičkog okrivljavanja u neregularnim procedurama te apelira na sve sudionike da se u javnom djelovanju pridržavaju institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda", kaže se u priopćenju te dodaje da je to elementarna pretpostavka demokracije i poštovanja ljudskih prava u civiliziranom svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zamijenio Damira Borasa Sveučilište u Zagrebu dobilo novog rektora: "Strahova nemam, već izazove, a bez njih nema napretka" Zoran Milanović inauguracija rektora "To je dovođenje rata u Hrvatsku": Milanović o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene