Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena optužnica

Šefu MOL-a Hernadiju će se ipak suditi za davanje mita Ivi Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na snazi ostaje i odluka o istražnom zatvoru koji je Hernadiju određen zbog opasnosti od bijega.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas optužnicu protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija kojega se tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera sa 10 milijuna eura kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini. Također, na snazi ostaje i odluka o istražnom zatvoru koji je Hernadiju određen zbog opasnosti od bijega. Odluka o istražnom zatvoru bila je i temelj za raspisivanje uhidbenog naloga te Interpolove tjeralice koja je privremeno povučena u veljači bez znanja hrvatske policije, suda i tužiteljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odugovlače li postupak? Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića Slika nije dostupna ŽUPANIJSKI SUD PRESJEKAO Europski uhidbeni nalog za Hernadija Hrvatska će poslati izravno Mađarskoj

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.


Sanaderu potvrđena optužnica za primanje mita od 10 milijuna eura za Inu

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud još nije donio pravomoćnu odluku u tom slučaju iako je prije nekoliko mjeseci razmotrio žalbe njegove obrane i Uskoka. Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) Uskok je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski je sud odbacio privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene