Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kumice s Dolca

Zagrebački vremeplov: Od vikenda kumice u tradicionalnoj, prigorskoj nošnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ovog vikenda kupce na Dolcu dočekat će kumice u tradicionalnoj, prigorskoj nošnji kako bi oživjele sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.

Tržnica Dolac jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija Zagreba. A sve koji se onamo upute dočekaju kumice. Od ovog vikenda i one u tradicionalnoj, prigorskoj nošnji kako bi oživjele sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

Pogledajte zašto je ekipa BBC-a došla u Zagreb!

Kumice s Dolca dio su Zagrebačkog vremeplova. Projekt je to koji objedinjuje čak deset događaja. Svaki na svoj način pokazuje zagrebačku prošlost i običaje. S domaćim povrćem, proizvodima od meda te brojnim rukotvorinama ove su kumice oživjele Zagreb kroz stoljeća.

'Trudili smo se biti čim izvorniji, tak da i naši turisti dok dolaze su oduševljeni. Mijenjamo malo nošnje. Uvijek bude nekakva različita da se ima i za pokazati, malo viši taj spektar naše povijesti i tradicije', rekla je kumica Marija Lukiški.

Kumice i zagrebački Dolac nešto su jedinstveno. A posebno su zanimljivi turistima, kojima je ova tržnica nezaobilazno odredište. 'Jako je dobro, lijepo. Sretni smo što možemo vidjeti ovoliko voća i povrća i to domaćeg', rekao je Ian, turist iz Kanade.

Zagrebačke kumice moraju raditi po cijeli dan

Tržnica je izgrađena 1930. U to vrijeme bila je jedna od najvećih i najljepših u ovom dijelu Europe.

'Naše rože najlepše dišiju, naše kumice najljepše zglediju, medna su im usta, slatke su ko med', ispričao je pčelar Dragutin Volarić. A tko ih ne bi posjetio i tržio s njima. Posebno danas kada su nam kumice dočarale neka davna vremena. Svoje će proizvode u ovakvom okruženju kumice nuditi svaki petak i subotu, sve do listopada do kada i traje zagrebački vremeplov - projekt koji će domaće i goste vratiti u prošlost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene