Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na daljinski pogon

Vatrogasci dobili robot koji gasi vatru u srcu požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo vatrogasno vozilo na daljinski pogon, najnovija je inovacija zagrebačke tvrtke Dok-ing koja će biti stavljena na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba.

Zagrebački vatrogasci testirat će robota, a tvrtka Dok-Ing na taj će način dobiti potrebne podatke o praktičnoj prmjeni izuma kojega je iznjedrila. Radi se o u potpunosti domaćem proizvodu napravljenom za požare u kriznim situacijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jad i bijeda hrvatskog vatrogastva Na teren idu s vozilima u raspadu, a hidranti - ne rade: "Kupuju F-16 avione, a vatrogasci voze tamiće iz 1941." Slika nije dostupna U Sitnom Gornjem Dramatična snimka: Vatrogasci se vozilom probijaju kroz plamenu stihiju

Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i tvrtke Dok-Ing danas je svečano potpisan, a sada preostaje praktična primjena na terenu.

'Stroj je prvenstveno namijenjen za rafinerije nafte, kemijsku industriju, skladišta naoružanja u vojnim situacijama. S ovim strojem se može doći do 15 do 20 metara do požarišta i gasiti centar izvorište požara požarišta', rekao je Tihomir Mendek, konstruktor.

Pohod i na domaće tržište

Podaci dobveni korištenjem prvog vatrogasnog vozila na daljinski pogodn koristit će tvrtki Dok-Ing za tehničku usavršavanje, čime se kreće i u komercijalizaciju ovog robota za domaće, ali i inozemno tržište.

Osim klasičnog gašenja vodom i pjenom u iznimno opasnim i po vatrogasce nedostupnim područjima, danas predani robot Javnog vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba ima iprimjerice rotirajuće hvataljke koje mogu podići i 2 tone tereta pri uklanjanju opasnih objekata.

Opremljen s više od 2000 tisuće litara vode, na terenu može provesti neprekidno 8 sati. Domaći stručnjaci već su krenuli u razvoj još većeg stroja. Posljednje čudo tehnike, bit će od pomoći tamo gdje su vatrogasci najugroženiji.

Ujedno sekoriste i za ulazak u rizične zatvorene zone ili zgrade.U kombinaciji s vlastitom ralicom ovaj jedinstven izum domaće pametimože gurati i 10 tona tereta,te omogućava gašenje požara i spašavanje, te čišćenje opasnog područja za prolazak drugih ekipa i strojeva, bez ugrožavanjaoperatera koji s njima upravlja sa sigurne udaljenosti do čak 1500 metara.

Cijena vatrogasnog tenka ovisno o opremi iznosi oko 700 tisuća eura. Vatrogasci se nadaju kako će jedan i nakon probnog roka ipak završiti u njihovoj garaži. (VLM Agencija/Vanja Margetić)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene