Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisivanje peticije

Zagrebački HSLS i HSS za niže cijene vode, odvoza smeća i parkiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija HSLS-a i HSS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iznijela je svoj prijedlog za moguće pojeftinjenje cijena vode, odvoza smeća i naplate parkiranja u Zagrebu.

Stranke su najavile i organiziranje potpisivanja peticije u Zagrebu za sniženje cijene komunalnih usluga. Predsjednik Kluba zastupnika HSLS i HSS u Gradskoj skupštini Darinko Kosor, naglasio je na konferenciji za novinare da cijene komunalnih usluga ovise isključivo o političkoj volji, a ne o cijeni pojedinih energenata na svjetskom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen prijedlog Darinka Kosora HSLS donio odluku, ostaju dio vladajuće koalicije Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Plenković u problemima? HSLS u nedjelju odlučuje o izlasku iz koalicije: "Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije“

Istaknuo je da je prijedlog upućen svim klubovima zastupnika u gradskoj skupštini, gradonačelniku i Zagrebačkom holdingu. Kosor je rekao da bi cijenu metra prostornog vode, koji je u ožujku ove godine poskupio s 11 na 13,5 kuna, trebalo vratiti na staru cijenu jer, kako tvrdi, građani ne trebaju plaćati gubitke poduzeća Vodovod i Odvodnja, posebice zbog gubitaka vode u vodovodnoj mreži.

>> Vladimir Ferdelji kandidat za gradonačelnika Zagreba

Kao rješenje za gubitke Kosor predlaže da Vodovod i odvodnja podignu kredit i poprave vodovodnu mrežu te time smanje gubitke u vodovodnoj mreži čime bi se omogućilo i pojeftinjenje cijene vode.

Naplatom odvoza smeća prema njegovoj količini, a ne prema veličini nekretnine, također bi se smanjile cijene odvoza smeća, smatra Kosor.

Sadašnja cijena od 0.88 kuna po četvornom metru nekretnine ide na štetu dvije trećine građana Zagreba koji žive u kućama. Obitelj koja živi u kući od 100 četvornih metara plaćala bi znatno manje za odvoz smeća kada bi se plaćalo po njegovoj količini, rekao je i dodao da bi cijena tada bila manja i za one koji žive u stanovima.

Što se tiče cijena parkiranja, Kosor u ime Koalicije HSLS i HSS predlaže da se u prvoj parkirnoj zoni cijene smanje sa sadašnjih 10 na osam kuna po satu, u drugoj s pet na četiri kune, a u trećoj zoni da ostane cijena od dvije kune, ali bi se ukinulo vremensko ograničenje.

>> HSLS: Sindikalni referendum ocjena je vladine politike u znanosti i obrazovanju

Javne garaže također treba podijeliti u tri zone, rekao je i dodao da cijene parkiranja u javnim garažama moraju biti jeftinije od parkiranja na otvorenim površinama. Cilj javnih garaža je da se vozila s otvorenih prostora presele u zatvorene, rekao je Kosor.

I parkiranje u garažama trebalo bi podijeliti u tri zone, smatra Kosor navodeći da bi, primjerice, javna garaža na Sveticama trebala sniziti svoje cijene na dvije kune jer je njena popunjenost od deset do 20 posto.

Kosor je najavio da će od 3. do 6. listopada na sedam mjesta u Zagrebu ogranici HSLS-a i HSS-a organizirati peticiju potpore njihovom prijedlogu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene