Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solarna energija u Zagrebu

Zagrebačka županija sufinancira ugradnju solarnih sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka županija, u sklopu projekta za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, ove će godine sufinancirati ugradnju solarnih sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode u 50 kućanstava i za to će po kućanstvu izdvojiti 40 posto novca potrebnog za opremu i ugradnju, a najviše 11.200 kuna.

 Na kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića rečeno je da se na natječaj do 15. listopada prijavilo 151 kućanstvo, od čega je njih 96 ispunjavalo uvjete natječaja, a odabrano je 50 kućanstava kojima će se dodijeliti subvencija u maksimalnom iznosu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenicima više ništa ne može promaknuti VIDEO: Prve snimke Sunca u punom 3D formatu Slika nije dostupna Od izvora više putića Mjesečeva voda ima tri okusa

Župan Kožić izrazio je zadovoljstvo što će se subvencije podijeliti na području cijele Zagrebačke županije, a posebno je istaknuo važnost njezina sudjelovanja u radu Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Po planu rada te agencije, u Zagrebačkoj županiji 2010. nastavlja se uvoditi energetski učinkovita javna rasvjeta ili sustav grijanja na biomasu. Potporu u provedbi sustavnoga gospodarenja energijom dobit će Dugo Selo, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Velika Gorica i Zaprešić. Od 4,5 milijuna kuna, koliko je planirano za rad te agencije, Zagrebačka županija izdvojit će 900 tisuća kuna za povećanje energetske učinkovitosti zgrada i uvođenje tzv. dizalica topline u javne ustanove.

Poništen natječaj za financiranje razvojnih turističkih projekata

Zagrebačka županija izdvojit će i 85 tisuća kuna Regionalnoj razvojnoj agenciji, i to za izradu studija o mogućnostima financiranja projekata Zagrebačke županije, što će, kako se ističe, poduzetnicima pomoći da se pripreme za povlačenje novca iz pretpristupnih fondova Europske unije, a ulaskom Hrvatske u EU i iz njezinih strukturnih fondova.

Zagrebačka županija odlučila je poništiti natječaj za financiranje razvojnih turističkih projekata, vrijedan milijun kuna, jer nijedan od 58 prijavljenih projekata nije zadovoljio tražene uvjete niti je za razvoj turizma obuhvatio područje cijele županije, nego su se zadržali 'u vlastitom dvorištu'. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dao je suglasnost na drugi rebalans financijskoga plana zagrebačke Županijske uprave za ceste (ŽUC) za 2009. jer su se prihodi povećali s 99,3 milijuna na 115,1 milijuna kuna, ili 16 posto. Podupro je i financijski plan ŽUC-a za 2010. od 88,8 milijuna kuna. Prihvaćeni su i mnogi programi za financiranje maloga i srednjeg poduzetništva na području Zagrebačke županije, posebice u Samoboru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene