Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera o zagrebačkim vrtićima

'Što vi mislite? Da sam ja idiot, kreten, majmun bez dostojanstva?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok stotine zagrebačkih roditelja čeka krajnju cijenu vrtića, zastupnici Gradske skupštine tijekom aktualnog sata nastavili su sa uobičajenim prepucavanjem.

'U svega nekoliko dana dogovorili ste se o podjeli povlaštenih karata za parkiranje, a u osam mjeseci niste se mogli dogovoriti oko cijene vrtića', rečeno je iz kluba zastupnika HDZ-ovih birača. Dodano je kako je samo bitna cijena koja će 1. kolovoza biti na uplatnicama. 'Povlačimo naš zaključak, mi smo odgovorni ljudi koji smo dobili povjerenje građana, ne možemo dozvoliti da i nakon današnjeg dana ne znamo odgovor na pitanje kolika će cijena biti na uplatnicama za vrtić', dodano je. 

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko

Gradonačelnik je izvijestio i da je zasad između 1300 i 1500 djece ostalo neupisano u zagrebačke dječje vrtiće, što bi se, kako je rekao, moglo riješiti njihovim upisom u vjerske i privatne vrtiće gdje još ima točno toliko slobodnih mjesta.

'Ako bude dovoljno pameti i mudrosti u prijedlogu proračuna možemo izjednačiti subvencije za privatne, vjerske ili gradske vrtiće ili sljedeće godine možemo otvoriti 10-tak malih vrtića', rekao je Bandić.

Djeci čiji roditelji nisu do 1. srpnja dostavili dokumente za novi način plaćanja vrtića neće se ništa dogoditi i svi će biti upisani u vrtiće, dodao je. Bandić je zatražio od zastupnice Mlinar Horvat  da ne zbunjuje javnost te dodao kako je on trenutačno jedini koji brani već donesenu odluku Gradske skupštine o vrtićima. Ta odluka, među ostalim, predviđa da će roditelji koji do 1. srpnja ne predaju dokumentaciju plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića od 2000 kuna.

Ivana Mlinar Horvat rekla je kako Grad Zagreb mora ostati grad u kojem će vrtići ostati pravo roditelja koji rade, a ne da se njima oduzima pravo na vrtić. 'Zagreb ne smije biti grad u kojem će vrtić postati privilegija. On je neophodan roditeljima koji rade, a upravo oni pune gradski proračun', rekla je Mlinar Horvat.

Milan Bandić rekao je kako je ostao frapiran ovom socijaldemokratskom vizijom. 'O kojem pravu govorite? Da ja sputavam pravo da svi upišu djecu u vrtić', zapitao se. Objasnio je kako je on samo želio ravnomjerno rasporediti teret krize. 'Oni koji imaju više platit će više, koji imaju manje, platit će manje, a koji nemaju ništa, neće platiti ništa', rekao je Bandić.

Opet je izbio sukob između zastupnika Jurice Meića (SDP) i gradonačelnika koji je protiv Meića ranije pokrenuo prijevu jer ga je ovaj sa skupštinske govornice optužio da krade. Meić je danas Bandića pitao zašto je u ožujku napravio rebalans proračuna kojim je bolnici Sv. Ivan namjenio 30 milijuna kuna za gradnju novog odjela, a sada za vrtiće ne želi napraviti isto.

'Čovjeka se drži za riječ, a magarca za uši. Taj novac još nije uplaćen bolnici' kazao je Meić. Bandić mu je vrati da će na sudu vidjeti tko govori istinu, aludirajući na prijavu koju je podnio protiv Meića. 'Zar se ja bojim kaznenih prijava? Imam ih 300! Kad se nova digne ja se nasmijem i odmahnem rukom. Posebno na one bivših kolega. One više govore o njima nego o meni' kazao je Bandić. Nastavio je inspirativni monolog.

'Neki od vas su mi ispred poglavarstva donijeli kufer. Koferče! U europskom Zagrebu! Vi bi da ja za vama s kuferom kaskam dok vi radite rebalans. Što vi mislite? Da sam ja idiot, kreten, majmun bez dostojanstva?! Kako smo lijepo zajedno donijeli odluku o parkiranju. Kad ima volje', kazao je Bandić. Zastupnici HDZ-a danas su Ivu Čovića, predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga, u više navrata pozvali da podnese ostavku. Kao razloge naveli su neprodane stanove u Sopnici, rast broja novozaposlenih i propadanje Autobusnog kolodvora. Čović je Margareti Mađerić kazao da će razmisliti o ostavci.

Gradska skupština donijela je odluku o visini rodiljske naknade za opremu djeteta. Sva djeca rođena prije 1. srpnja primit će naknadu koja je prije bila na snazi, a ona rođena nakon 1. srpnja dobit će naknadu koja je nedavno stupila na snagu.

Roditelji će od jeseni, uz dosadašnju participaciju za prehranu, plaćati i produženi boravak u školi, no Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport nema saznanja da oko provedbe tog dijela odluke ima ikakvih problema u školama, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik tog ureda, odgovarajući na tvrdnju zastupnice HDZ-a Danire Bilić da roditeljima i djelatnicima osnovnih škola nije jasno rečeno na koji način iščitavati tu odluku. (Hina/Mi. Dr.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene