Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila GUP Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su većinom glasova, 28, prihvatili konačni prijedlog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

Generalni urbanistički plana (GUP) Zagreba poduprli su zastupnici vladajuće koalicije koju vodi SDP, zastupnici HSP-a i HNS-a bili su protiv, a suzdržani su bili zastupnici HDZ-a te zastupnik Jurica Meić iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika NACIONALNI PLAN OPORAVKA Ekonomski strateg Glasa poduzetnika: "Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku" Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić Nova rasprava u najkraćem roku Bandić o odmazdi zbog GUP-a: "Neću više nijednu riječ reći, možete mi kliještima izvlačiti odgovore iz usta"

Zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden ustvrdila je u raspravi kako se "čini da Horvatinčić može dobiti dozvolu i graditi svoj projekt u bloku Cvjetnog trga unatoč potpisima 54.000 građana i vremenu koje smo izgubili donoseći GUP".

Zastupnica SDP-a Jelena Pavičić Vukićević odgovorila je kako GUP daje mogućnosti da se uredi svih 16 donjogradskih blokova, dodavši kako se iz SDP-a uzalud upiru pokazati da se GUP ne odnosi samo na Cvjetni trg.

Ocijenila je kako je GUP u kratkom vremenu trebalo prilagoditi rješenjima iz novog Zakona o građenju, te naglasila da Zagreb neće odustati od provedbe gradskih projekata obnove povijesne jezgre i rješavanja prometnih problema u središtu grada gradnjom javnih garaža.

"Bolje parkirati u garaži nego u veži", rekla je zastupnica SDP-a Jelena Pavičić Vukićević, te dodala kako će javnost imati uvid u prostorna rješenja koja će sva slijediti urbanu matricu i zadržati identitet grada.

Zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) zauzela se za izradu cjelovitog plana uređenja područja Donjeg grada. "Sve drugo je povlađivanje interesima investitora", dodala je.

S njom se složio i Josip Kereta (HSLS) pitajući upravlja li Zagrebom gradski SDP ili građevinski lobi.

Pero Kovačević (HSP) ustvrdio je kako bi GUP Zagreba trebalo nazvati "GUP-om investitora" ili "GUP-om Ministarstva graditeljstva" i dodao kako HSP ne podržava taj dokument jer u njemu nije određeno što su opći interesi grada Zagreba u odnosu na interese privatnih investitora.

Zastupnica Katarina Fuček (HDZ) ocijenila je da su pojedina rješenja iz GUP-a plod nedostatka vizije razvoja Zagreba.

"Donjogradski blokovi su identitet grada i njih treba sačuvati i
rekonstruirati, ali ne tako da se dopusti da novo uništi staro",
kazala je. Dodala je kako je i protiv dovođenja automobilskog prometa u centar grada.

Njezin kolega iz HDZ-a Tomislav Babić kazao je kako bi pažnju GUP-a trebalo usmjeriti i na južni dio grada, primjerice Lučko, gdje, kaže, kuće niču i na aerodromu.

Nezavisni zastupnik Stipe Tojčić rekao je da "grickanje" zelenih površina i njihova prenamjena u građevinske najviše kompromitira GUP, a ne želja za uređenjem blokova u Donjem gradu.

Zastupnica SDP-a Iva Prpić izrazila je žaljenje što udruge civilnog društva nisu pokazale zanimanje za raspravu o prometnoj problematici kada se u Staroj gradskoj vijećnici održavao stručni skup o rješavanju prometa u središtu grada i kada je predstavljena prometna studija u kojoj se kaže da u središtu grada treba sagraditi šest javnih garaža.

Njezin kolega iz SDP-a Neven Mimica ocijenio je da biti protiv GUP-a Zagreba znači biti protiv razvoja grada.

"Nesporno je da Donji grad treba urediti", rekao je i ustvrdio da GUP "ima osigurače" kojima se brani izgradnja, primjerice, nebodera u Donjem gradu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u završnoj je riječi rekao da bez definiranja javnog interesa u Zagrebu neće biti ostvaren nijedan projekt.

"Nemam ništa protiv investitora, neka ih se javi što više, ali tvrdim da nećemo dovoditi u pitanje javni interes", kazao je Bandić otklonivši tako tvrdnje da gradska uprava pogoduje investitorima.

Bandić je podsjetio kako u Donjem gradu u zadnjih sedam godina vladavine aktualne gradske vlasti nije napravljen niti jedan neboder, a da smo imali novca kupili bismo i "skratili" i neboder na Trgu bana Jelačića.

Sve koji mu, kako kaže, "žele imputirati nepravilnosti u zagrebačkom urbanizmu" podsjetio je da su kupnjom zemljišta osvojene strateške plohe za razvoj grada.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako želi Ministarstvu graditeljstva uputiti inicijativu o sanaciji bespravne socijalne gradnje i vraćanju inspekcije na razinu gradova. "Želim da se Zagreb mijenja ostajući isti", zaključio je Bandić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene