Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švaljek iznenađena

Zagrebačka Gradska skupština počela bez pitanja o uhićenju Bandića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je jutros s aktualnim satom na kojem su zastupnici postavljali pitanja zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek, koja je preuzela upravljanje Gradom nakon što je gradonačelnik Milan Bandić završio u zatvoru, no o Bandićevu uhićenju, kao i uhićenju drugih gradskih čelnika nije bilo postavljeno niti jedno pitanje.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor izvijestio je kako je na dnevnom redu 15 točaka, među kojima prijedlog izmjena odluka o komunalnom redu i komunalnom doprinosu.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) zaželio je puno sreće i uspjeha Sandri Švaljek u sadašnjem "izvanrednom razdoblju za Zagreb".

Predložio je da Zagrebački holding osnuje tvrtku Energo Zagreb kako bi povećao prihode, a građani imali što jeftiniju i dostupniju električnu energiju, jer bi ta tvrtka mogla ponuditi svakom domaćinstvu za 50 kuna mjesečno jeftiniju struju.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) upozorio je na gomile glomaznog otpada u gradu te upitao tko je zadužen za odvoz. Poručio je Švaljek da bi trebala doći na teren i vidjeti stotinjak divljih odlagališta.

"Imam informaciju o sve većem broju divljih odlagališta i održala sam nekoliko sastanaka s nadležnima. Tražimo rješenje za to, a uključili smo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode", rekla je Švaljek.

Na pitanje tko je zadužen za odvoz glomaznog otpada odgovorila je kako je natječaj poništen, a postoji mogućnost da se glomazni otpad odlaže na Jakuševcu do kraja 2015.

Švaljek: Konzultiram se s Bandićem

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić rekao je da bi se postavljanje antene na trgovačkom centru Prečko trebalo regulirati s teleoperaterima. Moramo u GUP-u definirati što to Grad podržava, a ne da sve rješava ministarstvo, rekao je na što mu je Švaljek odgovorila da treba vidjeti o kolikoj ugrozi zdravlja se radi.

Tin Pažur (SDP) pitao je zašto je u kolovozu opet, po treći put, produžena dozvola za držanje domaćih životinja na Jakuševcu.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk najavio je sufinanciranje zatvaranja farmi na području Zagreba, pa i onih na Jakuševcu.

Čim dobijemo potrebne suglasnosti možemo raspisati natječaj o sufinanciranju izmještanja, odnosno zatvaranja farmi, rekao je Tuk.

Skupština: Zagreb odgovoran prema braniteljima i ratnim invalidima

Prosvjed hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja bio je temom i aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine pri čemu je rečeno da je Grad Zagreb pokazao najveću razinu odgovornosti prema toj iznimno ranjivoj skupini građana, a skupštinski predsjednik Darinko Kosor rekao je da ih je u Savskoj 66 posjetio bez medija i kamera.

Zoran Piličić (HDZ) je upitao zašto zagrebačka Gradska skupština ne izreče službeno stajalište o prosvjedu najtežih ratnih vojnih invalida koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju već 11. dan iako, rekao je, nisu očekivali da će na taj način morati štititi dostojanstvo i dignitet Domovinskog rata.

"Vidjeli smo nemile slike teških invalida, a u Gradskoj skupštini ne možemo nemušto stajati sa strane i promatrati što se zbiva već izreći svoj stav", rekao je Piličić te predložio da matični Odbor za branitelje održi tematsku sjednicu o tom pitanju.

"Predstavnici smo različitih političkih opcija, no ovo je nadstranački. Moramo reći kako olakšati situaciju invalidima koji opravdano traže svoja prava", kazao je.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek je rekla kako je Gradski ured za zdravstvo poduzeo sve korake i aktivnosti, a pročelnica tog ureda Mirna Šitum požalila se da su pritom imali "otegotnih okolnosti".

"Danima smo na terenu organizirali kontinuiranu prisutnost vozila hitne pomoći koja je dežurala 24 sata. No, imali smo poteškoća oko postavljanja kontejnera i priključivanja struje i nije nam to isprva bilo dopušteno", rekla je te dodala da su zato kontejner postavili preko puta, u dvorište gimnazije, a ne kod ministarstva.

Dodala je kako i nadalje provode epidemiološki nadzor. "Naši liječnici su 24 sata na raspolaganju kao i ekipe hitne pomoći, dok je nekoliko djelatnika Ureda za zdravstvo u 'aktivnoj pripravnosti' pa će i nadalje izvješćivati o posljedicama događaja i "poštivati vertikalu".

"Grad Zagreb je pokazao najveću razinu odgovornosti prema ovoj iznimno ranjivoj skupini građana", zaključila je.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor kazao je da je posjetio branitelje i ratne invalide koji prosvjeduju ispred Savske 66 i to 25. listopada, bez javnosti, kamera i medija.

Ivan Tepeš (HSP AS) upitao je kad će biti izgrađena škola u Gornjoj Kustošiji jer djeca ondje idu u školu samo od prvog do četvrtog razreda, a poslije moraju ići u Kustošiju.

"Možda postoji goruća potreba za izgradnjom škole, no vodimo računa da moramo postupati racionalno sa sredstvima gradskog proračuna. Zato razmatramo mogućnost primjene javno-privatnog partnerstva kako bi se izgradilo što više škola uz što manji teret za gradski proračun", rekla je Švaljek.

I Silva Žele (SDP) upitala je kad će se izgraditi škola u Čulincu kako bi se mogle rasteretiti tri okolne škole, među kojima i ona u Retkovcu koju pohađa oko 1000 učenika i po broju učenika najveća je u Zagrebu.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da se do konca 2015. planira izgradnja ili nadogradnja 18 školskih objekata, od čega su za njih 17 riješeni imovinsko pravni odnosi i pripremljena je projektna dokumentacija. No, dodao je, tu nije uvrštena osnovna škola Čulinec jer je zemljište u cijelosti u vlasništvu privatnih osoba i nije realno očekivati da će se imovinsko- pravni odnosi riješiti sljedeće godine.

Dražan Bilokapić (HDZ) zanimao se zašto nadzorni odbor u Zagrebačkom holdingu nema predsjednika više od godinu dana, a upozorio je i da su četiri osobe tu u sukobu interesa, među kojima su i Slobodan Ljubičić i Ivan Tolić, jer su članovi Uprave i ujedno i članovi Nadzornog odbora.

Švaljek mu je odgovorila da je zamjenica predsjednika Nadzornog odbora "dobro držala kormilo" pa nije postojala potreba za izborom, no to će uskoro razmotriti te istražiti stiuaciju vezano uz sukob interesa. "Ako se o tome radi, i ja to želim spriječiti", dodala je.

Švaljek: Aktualni sat prošao u konstruktivnoj atmosferi

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek danas je ocijenila da je aktualni sat zagrebačke Gradske skupštine prošao u konstruktivnoj atmosferi priznavši kako je očekivala pitanja vezana uz funkcioniranje Gradske uprave i Holdinga nakon uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i drugih čelnika, ali da gradski zastupnici očito nemaju dodatnih interesa jer su iz Gradske uprave ovih dana o tome dobro i iscrpno izvještavali javnost.

"Očekivala sam pitanja vezana uz funkcioniranje Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, no s obzirom na to da smo dosta bili prisutni u javnosti, očito je da interes gradskih zastupnika za dodatnim informacijama nije postojao. Vjerojatno su i oni zadovoljni načinom na koji grad funkcionira", rekla je Švaljek novinarima nakon aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine upitana kako to da nitko nije ništa pitao niti rekao oko uhićenja Milana Bandića i drugih čelnih ljudi iz Gradske uprave i Holdinga.

Ocijenila je da je aktualni sat protekao u konstruktivnoj atmosferi. "Imali smo veći broj pitanja, konkretnih i usmjerenih na rješavanje sasvim specifičnih pitanja iz života građana i smatram da smo dali najbolje moguće odgovore jer su na pitanja odgovarali i nadležni pročelnici gradskih ureda ili osobe iz Zagrebačkog holdinga. Mislim da su odgovori bili kvalitetni", rekla je Švaljek.

Zamoljena da pojasni situaciju s gomilanjem glomaznog otpada u Zagrebu i činjenicu da tvrtka Cezar, s kojom je sklopljen ugovor na milijun eura, više ne odvozi otpad, odgovorila je da je taj ugovor istekao 18. travnja, da je nakon toga bio raspisan natječaj koji je poništen te da trenutno nema ugovora.

"S obzirom na to da se razmatra novo rješenje za odvoz glomaznog otpada, bit će sigurno u jednom trenutku potrebni neki drugi natječaji, no za neki drugi predmet nabave", odgovorila je na upit hoće li Grad ići u novi natječaj.

Napomenula je da je razgovor s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem bio konstruktivan te da Grad i Ministarstvo zajedno traže rješenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene