452832
452832
452832
452832
452832

NEMA JE VIŠE Sa Cvjetnog trga uklonjena 'Horvatinčićeva terasa'

  • , 07.10.2016., 17:28
  • Autor:
  • komentara

Sa zagrebačkog Cvjetnog trga u petak je uklonjena terasa Hoto centra u vlasništvu tvrtke Tomislava Horvatinčića, protiv čijeg su postavljanja Zagrepčani prosvjedovali pa je gradonačelnik Milan Bandić zatražio da se do petka navečer ukloni.

 
 
 
 
Terasa na Cvjetnom trgu se uklanja (Video: Vijesti u 17h)
Terasa na Cvjetnom trgu se uklanja (Video: Vijesti u 17h)

Tako je terasa, koja je bila postavljena tik do pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg, uklonjena i prije roka. Također je maknuta terasa koja je bila postavljena ispred glavnog ulaza u centar Cvjetni. Da su tu nekada bile terase, jedino se još moglo vidjeti po čeličnim konstrukcijama koje su radnici posložili na pločnik.

Protiv postavljanja zimske terase u utorak navečer prosvjedovali su građani sjedeći na klupi kod crkve, parkirajući bicikle na toj površini, hodajući po budućoj terasi kako bi ometali radove, i lijepeći poruke Bandiću. Na prosvjedu je sudjelovao i tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger koji se usprotivio "uzurpaciji javnih prostora u Zagrebu".

Prosvjedovao je i Sindikat biciklista, a udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su srijedu od odgovornih institucija u Gradu da uklone čeličnu konstrukciju unutar koje je trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra.

"Horvatinčićevu terasu" oštro je kritizirala i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš, poručivši da se time "potpuno neplanski i bez ikakvih suvislih kriterija Cvjetni trg pretvara u veliku ugostiteljsku terasu", a stranka Za grad optužila je Gradsku upravu da "već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora".

Nakon tih kritika Bandić je u četvrtak najavio uklanjanje zimske terase Hoto centra uz poruku da će odgovorni koji su izdali rješenje za njezino postavljanje idućeg tjedna biti suspendirani. "Terase, javna okupljanja nemaju alternative u modernom i suvremenom načinu života. Međutim, moraju se posložiti stvari, mora struka reći svoje, moraju biti zaštićeni objekti nulte skupine poput crkve, mora se uklopiti u ambijent, mora imati svoju funkciju i svoju estetiku", istaknuo je.

Na tu je Bandićevu odluku reagirao Krešimir Horvatinčić iz marketinga Hoto Grupe i najavio mogućnost poduzimanja odgovarajućih pravnih radnji zbog uklanjanja terase za koju je Hoto grupa dobila dozvolu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se