Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb Pride:

'Mi jesmo obitelj. To je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mi jesmo obitelj. To je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo', poručuju iz Zagreb Pridea

Priopćenje Zagreb Pridea prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati nakon 100% obrađenih glasova REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV Slika nije dostupna Premijer zaokružio PROTIV Milanović: Ovo je artiljerijska, topnička priprema za referendum o ćirilici

"Od danas je brak Ustavom RH definiran kao zajednica muškarca i žene.

Brak, izvanbračna zajednica i istospolna zajednica predstavljaju obiteljski život. Sve su te zajednice obitelj. Obitelj je i puno šire od toga. To su i jednoroditeljske obitelji; obitelji bez djece; obitelji djeda, bake i unučadi…

Obiteljski život istospolnih parova, s djecom ili bez njih, činjenica je našeg društva. Tu činjenicu nikakav ustavni amandman, nikakav referendum niti manipulacija ne mogu promijeniti.

Obiteljski život istospolnih parova, a sutra životnih partnera/ica štiti Ustav Republike Hrvatske, Ustavni sud i Europska konvencija o ljudskim pravima.

Podsjećamo stoga na važnu poruku Ustavnoga suda, sažetoj u priopćenju od 14. studenog 2013. (SuS-1/2013), u kojem se, između ostaloga, u točki 13. (str 12), vrlo jasno kaže kako:

" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Klerikalni pokret „U ime obitelji“ stoga nije ništa promijenio, osim što je stvorio atmosferu podjele hrvatskih građana i građanki na „normalne“ i „nenormalne“ te potaknuo nevjerojatnu količinu netrpeljivosti i homofobije, a za sve to potrošeno je, prema procjenama stručnjaka, preko 50 milijuna kuna.

S obzirom na izrazito nisku izlaznost građana i građanki jasno je da pitanje ustavne definicije braka nije uopće važno kako nas se pokušalo uvjeriti te da ovakve podjele i diskriminacija nisu nikome potrebne. Brak ne ugrožava nitko. Obitelj, raznospolnu i istospolnu država štiti. Sve ostalo su zablude i manipulacije.

Zagreb Pride bit će tu za vas, LGBTIQ građane i građanke: ovo je naš posljednji poraz, ovo je njihova posljednja pobjeda! Naša zajednička borba nastavlja se sutra - zajedno gradimo društvo bez podjela i društvo ravnopravnosti.

Budimo hrabri i hrabre, bez straha, zauzmimo se za sebe i svoju obitelj. Svojim primjerom pokažimo da je ovo zemlja za sve nas, da mi, LGBTIQ osobe ne idemo nikuda i da ćemo unatoč svim preprekama ostvariti svoja prava, zaštititi svoje obitelji i živjeti slobodno svoje živote", stoji u priopćenju.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene