448715
448715
448715
448715
448715

ZAGREPČANI U STRAHU 'Kome je ugodno da mu bomba eksplodira u gradu?'

  • , 01.09.2016., 21:51
  • Autor:
  • komentara

Nakon jučerašnje eksplozije u Zagrebu, policija je privela 40-godišnjeg osumnjičenika.

 
 
 
 
Ilegalno oružje (Video: Dnevnik Nove TV)
Ilegalno oružje (Video: Dnevnik Nove TV)

Neslužbeno, riječ je o vlasniku prostora ispred kojega je bomba bačena, navodno, zbog sukoba s najmoprimcem. Tereti ga se i za kazneno djelo posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Bacanje bombe na ulicu, usred grada, što se dogodilo jučer na zagrebačkoj Martinovki, za Zagrepčane nije bilo nimalo ugodno. "Kome je ugodno da mu eksplodira u gradu bomba to apsolutno ulijeva nesigurnost!", kaže Zagrepčanin Branko.

"Strašno treba se bojati, djeca, odrasli, stari ljudi, svi", kaže njegova sugrađanka Vlasta.

Hrvatska je ipak sigurna država, poručuje stručnjak Dubravko Gvozdanović, a takvi incidenti ne mogu se spriječiti. "Radi se o klasičnom kriminalnom obračunu i on ne može biti pitanje opće sigurnosti građana. Kolateralne žrtve naprosto postoje i toga trebamo biti svjesni", ističe Gvozdanović.

U Hrvatskoj je registrirano više od 275 tisuća komada vatrenog oružja, no to nije prijetnja za sigurnost, tvrdi Gvozdanović. Više od 99 posto kaznenih djela počinjenih vatrenim oružjem, kaže, dolazi s crnog tržišta.

"Još uvijek među građanima postoji uistinu velik broj što zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, što vatrenog oružja u ilegalnom posjedu", kaže Gvozdanović. Policija se već desetak godina bori s tim, kroz akciju prikupljanja oružja.

"To su vrlo zamjetne količine oružja koje su mogle završiti i na crnom tržištu oružja ili su mogle poslužiti za počinjenje nekog kaznenog djela", podsjeća Ivo Jakić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Dosad su građani predali 4 tisuće komada automatskog oružja, sto tisuća rasprskavajućeg,više od 4 i pol milijuna streljiva te 4 i pol tisuće kilograma eksploziva. "Pozivom na 192 policajci u civilu doći će preuzeti to oružje bez ikakve sankcije, građane se neće evidentirati kao posjednike oružja", poručio je Jakić.

Ne zna se koliko takvog oružja ima. Prema nekim procjenama tri puta više nego onog koje je legalno registrirano.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se