Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb kupuje 70 novih niskopodnih tramvaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačko Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici prihvatilo Ugovor o uređenju odnosa između Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i UniCredit Leasing Croatia za nabavu novih 70 niskopodnih tramvaja TMK 2200 od zagrebačke tvrtke Končar - električna vozila.

Investicija vrijedna gotovo 158 milijuna eura realizirat će se putem operativnog leasinga na deset godina, na način "sale and lease back" (povratni najam) za ranije isporučene tramvaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj Tramvaj kod Langovog trga naletio na muškarca Promet normaliziran FOTO Mladić pao pod tramvaj na Langovu trgu, uslijedila je brza intervencija

Zamjenik gradonačelnika, Ivo Jelušić, novinarima je rekao da je "povratni najam" relativno nova transakcija na našem
financijskom tržištu, a znači da prodaješ svoju imovinu da bi je unajmio.

"Mi ćemo postojećih novih 70 tramvaja prodati da bi ih unajmili, a sredstva od te prodaje upotrijebili za kupnju novih 70 tramvaja", rekao je Jelušić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako će se na račun Zagrebačkog holdinga dobiti 129 milijuna eura od prodaje 70 tramvaja i raditi projekt za kupnju novih 70 niskopodnih tramvaja.

Rekao je da će tim projektom na najmanje dvije godine zaposliti kapaciteti Gredelja i Končara i 10 do 12 posto povećati udio domaće proizvodnje. 

Istaknuo je da je to najbolje rješenje jer Grad Zagreb nema "keš lovu". 

Najavio je da će Grad uskoro na sličan način nabaviti
i 200 novih autobusa. 

Također je rekao da je i to jedan od razloga osnivanja Zagrebačkog holdinga i da je to kritičarima Holdinga
najbolja poruka.

Na temelju Ugovora naknade za leasing iznose oko 129 milijuna eura, uvećano za kamate po tromjesečnom euriboru plus 2 posto uvećano za PDV te plaćanje naknada za troškove leasinga od 0,1 posto po prodajnom tečaju Zagrebačke banke uvećano za PDV. 

To znači da je ukupna cijena 70 niskopodnih tramvaja gotovo 158 milijuna eura. Naknada za leasing plaća se u 120 mjesečnih rata.

Gradsko poglavarstvo usvojilo je prijedlog zaključka o izmjenama o davanju jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb i Kommunalkredit Austria AG Wien 1092 za kredit ZET-u i uputilo ga Gradskoj skupštini na donošenje. 

U prijedlogu se navodi da bi se preostali dio neiskorištenog kredita ZET-u, od gotovo 27 milijuna eura, iskoristio za izgradnju osnovnih škola u Sesvetskim Selima, Sopnica-Jelkovec, te srednje škole i dječjeg vrtića Sopnica-Jelkovec. 

Naime, s obzirom da još nije definirano hoće li se rekonstruirati stara Remiza ili će se graditi nova remiza na drugoj lokaciji predlaže se prenamjena tog dijela kredita za izgradnju škola i dječjeg vrtića.

Gradsko poglavarstvo prihvatilo je i sklapanje nagodbe između Grada Zagreba i društva Grokomp Nekretnine d.o.o. iz Zagreba o zamjeni nekretnina radi premještanja Pučke kuhinje iz Branimirove ulice. 

Nekretnine Grokomp Nekretnina procijenjene su na 1.931.250 eura, a vrijednost zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba na 2.476.180 eura, pa su Grokomp Nekretnine u obvezi platiti Gradu 544.930 eura.

Gradsko poglavarstvo donijelo je i odluku o isplati 1.250.000 kuna Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet za izgradnju Centra za pse vodiče i mobilitet u Dotrščini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene