Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Glavno da imamo fontane, stupiće..."

Zagreb zatrpan smećem, Holding potpisao ugovor i poručio: "U najkraćem roku očistit ćemo grad"

Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook)
Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook) Silvija Antonovi?/Facebook
Aktualno Galerija Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook) Zagreb zatrpan smećem (Foto: Silvija Antonović/Facebook) Foto: Silvija Antonovi?/Facebook Zagreb zatrpan smećem (Foto: čitateljica Dnevnika.hr) Zagreb zatrpan smećem (Foto: čitateljica Dnevnika.hr) Foto: ?itateljica Dnevnika.hr Zagreb zatrpan smećem (Foto: Renato Petek/Facebook) Zagreb zatrpan smećem (Foto: Renato Petek/Facebook) Foto: Renato Petek/Facebook +0 Zagreb zatrpan smećem (Foto: Prerijan Leon/Facebook) Galerija 1/4 >>
Zagrebački kvartovi zatrpani su smećem. Facebookom se šire objave građana iz svih dijelova grada koji su ogorčeni jer se iz njihovih kvartova ne odvozi otpad.

Divlja odlagališta otpada niču jer je istekao ugovor Čistoće i CIOS-a, tvrtke koja preuzima i sortira zagrebačku plastiku. Upit o tome poslali smo Gradu Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, Čistoći i tvrtki CIOS, a Zagrebački holding nam je odgovorio kako su intenzivirali radnje potrebne kako bi se prikupljanje plastične ambalaže nastavilo. "Ispričavamo se na kratkom prekidu, danas ćemo ubrzano nastaviti s prikupljanjem odvojeno skupljene plastične ambalaže i u najkraćem roku očistiti grad", naveo je Zagrebački holding u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zagrebački Holding - 1 Građani šokirani Holding konačno odgovorio na upit o opomenama za odvoz smeća: "Provjerit ćemo sve uplate" Milan Bandić SUĐENJE MILANU BANDIĆU Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi

Stigao je i odgovor na upit iz CIOS-a. Naveli su kako je danas potpisan dodatak ugovora za prikupljanje otpada. Njihov odgovor navodimo u cijelosti:

"Zajednica ponuditelja, čiji je član CE-ZA-R d.o.o., potpisala je danas, ponedjeljak 5. studenoga 2018., sa Zagrebačkim Holdingom - Podružnicom Čistoća Dodatak 1. Ugovoru o otkupu papira i kartona; otkupa ambalažnog papira i kartona te preuzimanju, sortiranju i otkupu otpadne ambalaže od plastike i otpadne ambalaže od metala br 6/18.Temeljni Ugovor sklopljen je u travnju ove godine", navode u odgovoru.

Na stranici Vratite magnoliju na Facebooku objavljeno je mnoštvo fotografija smeća nagomilanog pokraj kontejnera iz raznih zagrebačkih kvartova. Građani su ogorčeni i na društvenim mrežama između ostaloga navode: "Glavno da Zagreb ima fontane, stupiće i 'uređenu' Džamiju'', ili "Dobro jutro, Zagrebe, grade s 18 % prireza i najskupljim komunalnim naknadama".

Reagirala je Anka Mrak Taritaš iz Glasa, koja je na Twitteru napisala: "Umjesto da skuplja otpad po Zagrebu, gradonačelnik skuplja otpadnike po Saboru."

 

Ovo nije prvi put ove godine da je metropola osvanula u smeću. U travnju ove godine dogodila se slična situacija, kada su kontejneri bili prepuni otpada koje se danima nije odvozilo. Tada je Uprava Holdinga donijela odluku da Čistoća odvozi otpad tri puta tjedno od 0 do 24 sata, i to u tri smjene.

Zagreb i inače muku muči s otpadom. Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku vrijedna 300 milijuna kuna još uvijek je na čekanju. Prema novom, početak gradnje planiran je za 2022. godinu. Prema podacima iz 2016., Zagreb odvaja i reciklira tek jedan posto otpada, što ga čini europskom prijestolnicom smeća.

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak prozvao je u ponedjeljak gradsku upravu i Zagrebački holding zbog pretrpanih kontejnera sa smećem po gradu, istaknuvši da su Zagrepčani postali taoci njihove nesposobnosti te zahtijevajući od gradonačelnika i Holdinga da se "hitno trgnu i konačno prikupe smeće".

"Problemi sa smećem u Zagrebu nisu od jučer, traju već godinama. Zagrepčani ne smiju biti taoci nesposobne gradske uprave i nesposobne uprave Zagrebačkog holdinga. Ako Holding, kao komunalno poduzeće Zagreba zadužen da ta komunalna usluga bude što kvalitetnija i da se redovno vrši, nije u stanju redovno prikupljati smeće koje danas i zadnjih mjeseci pada iz kontejnera van, što je on u stanju onda raditi?", kazao je Stojak.

Na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Skupštine upitao je zašto Zagrepčani plaćaju tako skupu, jednu od najskupljih komunalnih usluga u Europi po svim parametrima, ako nadležne službe nisu u stanju prikupiti otpad. "Ako to nisu u stanju, kako ćemo onda biti u stanju uopće pravo odvajati otpad, reciklirati ga i zbrinjavati. Ovo je već jako zabrinjavajuće", ustvrdio je Stojak.

Osvrnuo se na medijske napise da Grad nije produžio ugovore za zbrinjavanje smeća, pogotovo plastike. "Da li to možda znači da postoje namjere da se stvari dovode u Zagrebu do apsurda, da je sve u zadnji tren i da se onda pokuša potražiti neka polovična, ishitrena rješenja koja možda čak i nisu kakva bi trebala biti? Ili je to pitanje veličanstvene nesposobnosti kako Uprave Holdinga, tako i gradske uprave?", upitao je.

Stoga od gradonačelnika i Holdinga traži da se "hitno trgnu i ovo smeće koje se preljeva po kontejnerima po čitavom gradu konačno prikupe". "Ukoliko nemaju riješene ugovore s onima koji to rade, neka prikupljaju otpad odmah sada i neka ga skladište na mjestima koje posjeduje Holding. Zagrepčani ne zaslužuju ovakvo stanje kakvo je", ustvrdio je. (MT/Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene