Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna rasprava

Sukob u skupštini: 'Nećete me zaustaviti, dosta sam vas trpio!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pauzi burnog gradskog aktualnog sata Milan Bandić se osvrnuo na promjenu SDP-ovog kandidata za prvog čovjeka Zagreba. 'Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus', rekao je

Zagrebačka Gradska skupština 46. sjednicu je, nakon usvajanja dnevnog reda, započela aktualnim satom kojega je obilježila prepirka između predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i gradonačelnika Milana Bandića, u koju se na kraju uključio i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba - 4 Veći od ovogodišnjeg Tomašević predstavio proračun: Rastu plaće gradskim zaposlenicima, gradit će se vrtići i stanovi...

>> SDP predložio Ostojića za gradonačelnika Zagreba!

Bandić i Čović su u nekoliko navrata jedan drugoga optužili za lošu financijsku situaciju u Holdingu, a kada je na red došlo sljedeće zastupničko pitanje, Bandić je inzistirao da još jednom dobije riječ ne bi li Čoviću odgovorio. No, Bernardić, tvrdeći da bi to bilo suprotno Poslovniku, riječ mu nije dao.

Verbalni duel Bandića i Bernardića

'E nećete me zaustaviti, nema šanse! Dosta sam vas trpio!', počeo je vikati Bandić te je došao za govornicu s namjerom da bez obzira na sve kaže što ima reći. 'Gradonačelnik ima pravo dobiti riječ, promijenite Poslovnik, ja sam pristojan, ali se znam izboriti za svoja prava i sada ću govoriti', rekao je.

Bernardić se nije dao pa je i između njih nastao verbalni duel i višeminutno nadglasavanje.

Bernardić: 'Ja jesam mlađi od vas, ali morate poštovati Poslovnik!'

Bandić: 'I vi ga morate poštovati! Izvolite ga poštovati!'

Bernardić: 'Neću vam dati riječ sada, imat ćete priliku odgovoriti, vi se želite referirati na gospodina Čovića...'

Bandić: 'Ali on se referirao na mene! Ne možete imati dva aršina!'

Bernardić: 'Nemamo više kvoruma u dvorani.'

Bandić: 'Pa razumijem ja vas da vam nije lako.'

Bernardić: 'Stvarno niste pristojni.'

Bandić: 'O čemu govorite? Ne date mi riječ, a gospodin Čović se u svom izlaganju na mene referirao.'

Bernardić: 'Zagreb je europski grad i molim vas da se svi ponašamo pristojno'

Tu je negdje duel došao kraju, s obzirom da je iz gradske vijećnice otišao veći broj zastupnika pa je Bernardić na 15-ak minuta prekinuo sjednicu.

'Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim dodatni cirkus'

Bandić je u pauzi prokomentirao odluku Predsjedništva SDP-a da za gradonačelničkog kandidata umjesto Bernardića postavi aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića.

'Koliko znam kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika još uvijek je Davor Bernardić. Pustite ljude da se dogovore i riješe svoj problem. Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus. Imaju dosta cirkusa, neka ga riješe unutar svoga dvorišta, a sve ostalo ćemo na vrijeme', rekao je.

'Ne morate aludirati da budem pristojan jer ja to jesam'

Na nastavak zasjedanja Bandić je zakasnio jer je mislio da, će biti nastavljeno sutra. 'Toliko znam Poslovnik da kad se prekine skupština, nasatavak mora biti sutra, a vi sad nađite pravnu začkoljicu da se nastavi danas', poručio je Bernardiću.

'Ja vas izuzetno uvažavam, razumijem vas, bio sam u sličnoj situaciji, jako vas razumijem. Ako vas itko razumije, ja vas razumijem. U najtežim se situacijama poznaju veliki ljudi. I vi ste velik čovjek, ne samo fizički, predsjednik ste drugog parlamenta u Hrvatskoj, ali ne znam znate li da je gradonačelnik Zagreba druga izvršna funkcija ove zemlje. Molim vas da isto tako poštujete to', obratio se Bandić Bernardiću.

'Ne morate stalno aludirati da budem pristojan jer ja to jesam. Kada se god netko gradonačelnika dotikavlje, on ima pravo dobiti riječ, nemam nikakav ekskluzivitet osim onih prava koji proistječu iz moje dužnosti', zaključio je.

Čović najavio mjere za rješavanje problema u Holdingu

Inače, prvo je pitanje na aktualnom satu postavio SDP-ovac Jurica Meić, a zanimala ga je financijska situacija u Zagrebačkom holdingu nakon što je Gradu i toj tvrtci prošlog tjedna snižen kreditni rejting. Predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović odgovorio mu je da je pripremljeno više mjera, od kojih bi neke uskoro trebale stići i pred gradske zastupnike.

'Razmatramo kako završiti započete projekte - bazen, osnovnu školu u Sesvetskom Kraljevcu, srednju u Sopnici, kako riješiti preostale neprodane stanove u Novom Jelkovcu, kako refinancirati ugovore o leasingu tramvaja i autobusa', rekao je Čović ističući kako je riječ o vrlo kompleksnom materijalu.

'Što ste željeli, to i imate'

Milan Bandić je rekao da je Zagreb zapravo kolateralna žrtva te da mu je rejting smanjen zbog smanjenja rejtinga cijele države. 'Početkom prosinca od iste agencije smo dobili obavijest da nam zadržava rejting. Holdingov je rejting za četiri kućice niži od Grada, a vi koji ste preuzeli Holding se zabrinite zbog toga', rekao je.

Kasnije je Meiću još poručio: 'Sjećate se da ste unisono svi smijenili gradonačelnika s mjesta predsjednika Skupštine Holdinga. Likovali ste ovdje, i vi ste u tome sudjelovali. Što je rezultat nakon tri godine, znate vi sami. (...) Znao sam što će se dogoditi i dogodilo se to što se dogodilo. Što ste željeli, to i imate', dodao je Bandić.

'Što radi Skupština Holdinga, tko su oni?'

Pitanje o Holdingovim financijama postavila je i HDZ-ovka Margareta Mađerić. 'Što radi Skupština Holdinga, tko su oni, gdje su, da li su se sastali, kome podnose izvješća, što su učinili da Zagrebački holding ne postane smeće?', pitala je Čovića.

On joj je odgovorio da sva tijela Holdinga rade u okviru zakona i akata društva, a zatim se osvrnuo na ranije izrečene Bandićeve primjedbe. 'Holding ima nekoliko velikih problema koji datiraju iz razdoblja od 2006. do 2009., puno je problema i otprije, ima i novih, no ono što bitno određuje činjenicu da je akumulirani gubitak 700 milijuna dogodilo se u razdoblju od prije 3 do 5 godina', rekao je Čović prozivajući gradonačelnika što u prijedlogu proračuna peti put zaredom odbija prihvatiti predloženi iznos za subvenciju javnog prijevoza.

'Razumijem politiku i političare da su njihove izjave orijentirane prvernstveno na to kako će odjeknuti u javnosti, ali moj je posao da iznosim činjenice pa će svatko svoje na temelju njih zaključiti', dodao je Čović.

'Tko vam daje pravo da se kao političar obrušavate na gradonačelnika?'

Za govornicu je ubrzo opet izašao Bandić. 'Ni kriv, ni dužan se moram javiti, što ću kad gospodin Čović ne može bez mene. Zzamislite šefa holdinga glavnog grada, da se recimo dogodi u Beču ovo, pa to je neponovljivo! Predsjednik Uprave Holdinga se kao političar s govornice obrušava na gradonačelnika! Pa tko vam to pravo daje?', zapitao je Bandić.

'Drag mi je Platon, ali istina mi je draža. Bandića nećete tako lako ukloniti. (...) Dokument o primopredaji sa Slobodanom Ljubičićem najbolje će vas demantirati. Suglasnost sam dao za do 40 posto poskupljenja u ZET-u, rekli ste da će ZET biti na pozitivnoj nuli. A što se dogodilo? Koliki je gubitak? Više vam neću dati suglasnost. Tada ste me dobili, a što su Zagrepčani dobili? Novi minus', rekao je gradonačelnik.

Riječ je opet dobio Čović tvrdeći da se na Bandića nije obrušio. 'Samo sam rekao da je važno govoriti o činjenicama, ne držim politički govor. (...) Predlažem da se ne igramo brojkama i činjenicama, radni stol je pravo mjesto za rješenje', zaključio je prvi čovjek Holdinga nakon čega je uslijedila žestoka prepirka opisana u prvom dijelu ovog članka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene