Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći od prošlogodišnjeg

7 MILIJARDI KUNA - Prihvaćen novi proračun grada Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zagrebački proračun iznosi 7 milijardi kuna i veći je od prošlogodišnjeg.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova prihvatili su u utorak proračun za iduću godinu "težak" sedam milijardi kuna, što je povećanje od 150 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Pročitajte i ovo Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

Za proračun je glasalo 30 zastupnika, a protiv 19 zastupnika. Podržali su ga zastupnici s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, HDZ-a, jedan zastupnik HSS-a, a protiv su bili zastupnici SDP-a, nestranački zastupnici Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek, HNS, HSLS i jedan zastupnik HSS-a.

Zastupnici su izglasali i rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim se proračun smanjuje za 150 milijuna kuna ili za 2,19 posto te će, umjesto 6,85 iznositi 6,70 milijardi kuna.

HDZ zadovoljan što su prihvaćeni njihovi amandmani; SDP-u proračun netransparentan

U ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić poručio je da SDP može podržati samo transparentnost i detaljnju razradu koja je, ustvrdio je, izostala u proračunu za iduću godinu. "Možemo podržati samo povećanu potporu investicijama te zapošljavanju i obrtnicima koje su također izostale. To su tri ključne stvari na koje smo upozoravali prilikom prvog čitanja, a koje su ovom proračunu izostale", kazao je Bernardić.

U ime zastupnika HSLS-HSS Darinko Kosor nabrajao je pak primjere što je u proteklim proračunima uvršteno, a što nikada nije ispunjeno. Ovdje se, kazao je, mogu usvojiti svi amandmani, i od milijun kuna, ali većina toga neće se realizirati.
"Neispunjavanje projekata iz proračuna govori da ne treba imati bianco povjerenje u ono što ulazi u proračun, već treba imati kontrolne mehanizme unutar samog proračuna", poručio je.

U ime Kluba HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i BUZ-a Dražen Bilokapić rekao je da su kao amandmane predložili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu - "prelijevanje" 100 milijuna kuna u vijeća gradskih četvrti; povećanje kapitalnih ulaganja te povećanje sredstava prevencije zdravlja hrvatskih branitelja. Tražili su i povećanja javnih potreba u sportu za 30 milijuna kuna.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić predstavljajući prijedlog proračuna kazao je da se "naknadni optimizam od 150 milijuna kuna temelji na nečemu što nisu bili ugradili u prijedlog proračuna - a to je da će se iz smjernica ekonomske politike Vlade RH i na njih pozitivno odraziti povećanje od nekih 1,7 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je na kraju onima koji su bili protiv njegovog prijedloga proračuna da je razočaran što nisu našli jače argumente protiv. Ti argumenti ovdje ne stoje i vi znate da ne stoje. Trebali ste naći jače argumente", istaknuo je Bandić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene