Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija

'ZAGREB BE THERE' Poznati umjetnici kao turistički vodiči kroz Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalibor Matanić, Zlatan Vehabović, Ida Prester, OKO i drugi zagrebački umjetnici preporučili su turistima svoja omiljena mjesta u gradu koja su uvrštena u popularnu i međunarodno nagrađenu mobilnu aplikaciju «Zagreb Be There»

Turistička zajednica grada Zagreba je u suradnji s agencijama Bruketa&Žinić OM i Brlog osvježila svoju popularnu i međunarodno nagrađenu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There s dvijema novim rutama Arty Zagreb i New Zagreb, a već postojeće rute obogatila je novim sadržajima. Riječ je o aplikaciji prvotno lansiranoj prošlog ljeta koja posjetiteljima Zagreba predlaže različite tematske puteve za obilazak grada, uz neka manje razvikana, a jednako zanimljiva mjesta, te uz nagrade.

Fotografije Zagreba koje bi vas mogle iznenaditi

Novu rutu Arty Zagreb sastavili su poznati zagrebački umjetnici. Tako je Zlatnom palmom ovjenčan redatelj Dalibor Matanić preporučio željeznički prijelaz na Trešnjevci na kojemu je snimao svoj film Fine mrtve djevojke, dok je slikar Zlatan Vehabović istaknuo kompleks sadržaja Studentskog centra. Street-art umjetnica OKO turiste je uputila na obližnji «Krivi put», popularni bar na Savskoj ulici. One koji na put ne idu bez knjige, u književni klub Booksa uputila je Ida Prester. Dobra mjesta za kupovinu, Croatian Design Superstore i Ulični ormar, preporučile su dizajnerica Ira Payer i modna dizajnerica Tamara Ivić. Glumica Hrvojka Begović označila je Preradovićevu ulicu, a CFSN DJ kolektiv otkriva turistima vrtni bar Swanky Monkey.

Druga nova ruta New Zagreb turistima otkriva Zagreb s druge strane Save. Među zanimljivosti Novog Zagreba su osim nezaobilaznog Muzeja suvremene umjetnosti uvrštene i Mamutica, Hrelić, muzej ulične umjetnosti u Sigetu, jezero Bundek, kineski paviljon na Velesajmu i šetnica uz Savu.

U već postojeću rutu Indie Zagreb dodane su galerija Greta, mural vodopada u Petrinjskoj, stara Badelova tvornica i Ljekarna «K crnom orlu». U rutu Hidden Zagreb dodani su Botanički vrt, Dom HDLU, secesijska kuća Kallina te muzej gljiva. Umjetnički paviljon, Hrvatsko narodno kazalište i park Maksimir dodani su u rutu Classic Zagreb.


Više o aplikaciji Zagreb Be There

Aplikacija Zagreb Be There nudi osam mogućih ruta od kojih svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način. Tako je jedna od ruta Space Explorer na kojoj se nalaze lokacije svih prizemljenih planeta sunčeva sustava iz umjetničkih instalacija Ivana Kožarića i Davora Preisa. Ruta Hidden Spots, primjerice, otkriva posljednji gornjogradski bunar, napušteno groblje u Jurjevskoj ili oslikanu vodenu pumpu iz serije Pimp my Pump, dok se na ruti Indie Zagreb nalaze Muzej prekinutih veza, Muzej ulične umjetnosti ili spomen-ploča Tomislavu Gotovcu Zagreb, volim te u Ilici.

Aplikacija je dostupna na Android i iPhone uređajima, a osmišljena je prema takozvanom gamification principu koji pravila i načine interakcije iz videoigara preslikava na stvarni svijet. Nakon što odaberu rutu turisti obilaze lokacije i prijavljuju se na njih, a u obilasku im pomaže karta. Kada se turisti prijave, na većini lokacija iz rute otključavaju jednu od nagrada, poput popusta na ulaznice. Partneri projekta su Muzej prekinutih veza, Lauba, Tehnički muzej, NextBike i Zoološki vrt grada Zagreba.

Aplikacija se može preuzeti s mikrostranice betherezagreb.com ili putem QR koda na lecima koji se mogu pronaći na svim važnijim turističkim punktovima u Zagrebu. Do sada ju je preuzelo preko 10.000 korisnika.

Aplikacija je ove godine osvojila nagradu MIXX na Danima komunikacija u Rovinju 2015. kao najbolja hrvatska mobilna aplikacija te nagradu na Tourism&Strategy festivalu u Parizu 2015. kao najbolja turistička mobilna aplikacija u Europi. Nastala je u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba s agencijama Bruketa&Žinić OM i Brlog, dok je za development bio zadužen Infinum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene