Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagorec uz jako osiguranje doveden na sud i odbio da mu se sudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Vladimir Zagorec doveden je danas uz jake mjere osiguranja na Općinski sud u Zagrebu gdje bi se trebao očitovati je li suglasan sa zahtjevom za njegovim dopunskim izručenjem u dva slučaja u kojima je optužen.

U jednom slučaju, Zagorec, koji je na Sud doveden iz zagrebačkog pritvora u Remetincu, trebao bi se izjasniti je li suglasan da mu se sudi na temelju optužbi da je poticao Suzannu di Mauro Bunjevac da ometa istragu koja se protiv njega vodila zbog afere s draguljima te da mu pomaže u bijegu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepotpuna dokumentacija Austrija treba dopuniti dokumentaciju oko Zagorca Slika nije dostupna Nema povrede prava Slučaj dragulji: Odbijena Zagorčeva žalba

U drugom slučaju bivša tajnica Ureda MORH-a Snježana Šiprag tuži Zagorca da ju je oklevetao nazvavši ju ljubavnicom Hrvoja Petrača. 

>> Zagorec odustaje od privatnih tužbi

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak ranije je najavio da njegov klijent neće pristati na dopunsko izručenje za te procese. Ti predmeti nisu bili navedeni u ugovoru o izručenju na temelju kojih je Republika Austrija izručila Zagorca Republici Hrvatskoj.

Zagorec je na Općinski kazneni sud, gdje ga saslušavaju suci Marko Benčić i Božica Barlović, doveden uz pratnju policijskih i blindiranih vozila. Pristupe sudskom dvorištu osiguravaju policajci, a zbog mjera sigurnosti novinarima nije bio dopušten pristup u dvorište Suda.

Zagorec se protivi kaznenim postupcima u dva slučaja

Vladimir Zagorec odbio je danas pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu dati suglasnost na zahtjeve za njegovim dopunskim izručenjem u dva slučaja u kojima je optužen, a koji nisu bili navedeni u ugovoru o izručenju iz Austrije.

Zagorec je tako odbio da se protiv njega vodi kazneni postupak na temelju optužbi da je poticao Suzanu Di Mauro Bunjevac na ometanje istrage koja se protiv njega vodila zbog afere s draguljima i da mu pomaže u bijegu te u slučaju tužbe njegove bivše tajnice u MORH-u Snježane Šiprag. Ona umirovljenog generala Vladimira Zagorca tuži da ju je oklevetao nazvavši ju ljubavnicom Hrvoja Petrača.

"Bilo je kratko i jezgrovito. Zagorec je odbio da se protiv njega u oba slučaja vode kazneni postupci", rekao je novinarima nakon saslušanja Zagorčev odvjetnk Zvonimir Hodak, koji je i ranije najavio da njegov klijent neće pristati na dopunsko izručenje za te procese. Ti predmeti nisu bili navedeni u ugovoru o izručenju na temelju kojeg je Austrija Zagorca izručila Hrvatskoj.

U slučaju Suzane Bunjevac, kazao je Hodak, slijedeći korak je da će hrvatsko pravosuđe od austrijskog zatražiti dodatno izručenje, a u slučaju Šiprag se Zagorcu ne može suditi dok je u pritvoru.

Zagorec je ranije odbio na Zagrebačkom županijskom sudu da mu se sudi i za 7 godina star slučaj nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera i u tom slučaju Hrvatska od Austrije može zatražiti dopunsko izručenje.

Zagorec je, nakon izručenja iz Austrije, pritvoren u remetinečkom zatvoru na temelju optužbi da je zlouporabio položaj i ovlasti, jer je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a 2000. odnio torbu s draguljima vrijednima oko pet milijuna američkih dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene