Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ni ja nisam zadovoljan borbom protiv korupcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader i danas je u Saboru ponovio kako osobno nije do kraja zadovoljan tijekom borbe protiv korupcije te naglasio da se kao šef izvršne vlasti ne smije miješati u istrage o pojedinim korupcijskim aferama.

Sanader je to rekao odgovarajući na pitanje DC-ove zastupnice Vesne Škare-Ožbolt, koja je tijekom aktualnog prijepodneva pokazala 'internetsku interaktivnu kartu korupcijskih afera', ističući kako je zabilježeno više od sto takvih slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik HFP-a svjedočio o slučaju Maestro Slika nije dostupna Slučaj Maestro: Ispitan USKOK-ov tajni agent

'Mislite li do kraja mandata riješiti ijednu od ovih afera, od
Brodospliuta do akcije Maestro, zbog koje ste bili toliko ljuti da ste htjeli ukinuti Fond za privatizaciju, što do sada nije učinjeno', upitala je Škare Ožbolt, podsjetivši premijera na loše ocjene koje je Hrvatska dobila u istraživanju percepcije korupcije, kao i na primjedbe Europske komisije.

Sanader joj je uzvratio citirajući dio izvješća Europske komisije, u kojem stoji da su procjene u lipnju pokazale da su 'hrvatske institucije angažirane u borbi protiv korupcije bez zadrške ostvarile velik dio progresa, provedbom novih struktura i sustava te u usvajanju novih antikorupcijskih instrumenata'.

'Nisam do kraja zadovoljan, ali kao šef izvršne vlasti niti mogu niti smijem utjecati na istragu mjerodavnih tijela. Mogu samo čekati i tražiti da završe proces i o tom izvjeste i Sabor i javnost', kazao je Sanader, ističući kako 'Maestro nije afera, nego veliki uspjeh'.

Nezadovoljna odgovorom, zastupnica mu je uzvratila da je citirajući dio izvješća zaboravio na zaključak Europske komisije 'da se preporuča odgoda pregovora s Hrvatskom u poglavlju pravosuđa'.

Ingrid Antičević-Marinović iz SDP-a pitala je je li provjeren kapital kojim je konkurentska koparska luka kupila zadarsku luku 'i time naslijedila koncesiju za obavljanje lučkih djelatnosti do 2014.', te zašto se ta prodaja drži u tajnosti.

Kazala je kako postoje informacije da je riječ o sumnjivom kapitalu te upozorila da su državne institucije zakonom obvezane provjeravati svaku veću investiciju. Podsjetila je i da država modernizira zadarsku luku kreditom Europske investicijske banke od 220 milijuna eura.

'Pitanje je upućeno na krivu adresu. Država ne prodaje i neće
prodavati luke, nego će ih samo davati u koncesiju', odgovorio joj je Sanader.

Najavio je da će država utvrditi tko zapravo prodaje zadarsku luku, 'jer postoje informacije da su to privatne osobe'.

'Država će provjeriti sve koji su u to uključeni, pa i odvjetnike', poručio je Sanader.

'Mandat vam je pri kraju, a vi ne znate što vam institucije moraju raditi po zakonu. Izgleda da vaše službe imaju važnijeg posla, poput čeprkanja po elektroničkoj pošti svojih prethodnika', uzvratila je odgovorom nezadovoljna zastupnica.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec potvrdio je Emilu Tomljanoviću iz HDZ-a da je Hypo banka hotel RH Alan u Starigradu, unatoč ugovornim obvezama, prodala svega nekoliko tjedana nakon privatizacije, te da ga nikad nije dokapitalizirala.

Tomljanović je, naime, tražio da mu se objasni što se dogodilo s tim hotelom, budući da su izjave tadašnjeg ravnatelja i predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju HSLS-ovca Hrvoja Vojkovića i SDP-ovca Slavka Linića o tom događaju kontradiktorne.

Polančec je kazao kako je upravni odbor HFP-a odluku o privatizaciji hotela donio jednoglasno, te da je Hypo banka ugovorom preuzela obvezu da, bez suglasnosti HFP-a,
hotel neće prodavati najmanje godinu dana, te da će ga
dokapitalizirati s 2,3 milijuna eura.

Ni jedna od tih obveza nije ispoštovana, a hotel je banka prodala tvrtki 'Alan Tours' iz Zadra, svega nekoliko tjedana nakon što je postala vlasnik, rekao je Polančec, kojemu nije jasna jedino uloga švicarske tvrtke 'Reka' u toj prodaji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene