Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena slovenskog Dela

'Zadnja partija u diplomatskom pokeru oko Ljubljanske banke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko Delo aktivnosti Hrvatske i Slovenije u pokušaju pronalaska rješenja problema Ljubljanske banke naziva 'zadnjom partijom diplomatskog pokera'.

Jučerašnji susret šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije u Bruxellesu na temu Ljubljanske banke još nije donio rješenje za problem kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU, ali se stvari očito "ubrzavaju", ocjenjuju u četvrtak slovenski mediji, a kao jednu od opcija dopuštaju i postizanje dogovora o "mehanizmu za traženje rješenja", čime bi se sporno pitanje prebacilo u budućnost, a u slovenskom parlamentu ipak stvorila dvotrećinska većina potrebna za ratifikaciju.

Iako su ministri Vesna Pusić i Karl Erjavec nakon svog sinoćnjeg susreta u Bruxellesu izrazili očekivanje da bi problem mogao biti riješen tijekom veljače, kako bi slovenski parlament početkom ožujka ratificirao hrvatski pristupni ugovor, pri čemu je Erjavec sugerirao da će biti potrebna još dva sastanka na kojima će uz ministre biti i stručnjaci za Ljubljansku banku France Arhar i Zdravko Rogić, ministri nisu dali do znanja kakva su rješenja na stolu, navode slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru Slika nije dostupna Vjeruje da će ratifikacija biti na vrijeme Pusić o Ljubljanskoj banci: Za tango je potrebno dvoje

>> Pusić i Erjavec nasmijani nakon sastanka: Evo što su dogovorili!

Slovenska strana, naime, ustraje da je za ratifikaciju u Sloveniji potreban hrvatski potez - povlačenje punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima, pri čemu je hrvatska strana više puta rekla da će to učiniti ako se prije toga dogovori "alternativno" rješenje jer bi u tom slučaju i tužbe postale bespredmetne.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak u svom komentaru sastanka u Bruxellesu navodi da je njime označen "početak zadnje partije u diplomatskom pokeru", ali da je pozitivno već i to da je umjesto "medijskih spinova" i "taktiziranja" sada na djelu "stvarni dijalog" i "ozbiljan rad", čime se ubrzava mogućnost nalaženja rješenja. Iako se sve odvija u vremenskom tjesnacu, te pod pritiskom međunarodne zajednice na obje strane i u atmosferi "kaotičnog stanja" na slovenskoj političkoj pozornici, ministri ostaju optimistički raspoloženi i vjeruju da se solucija može naći tijekom veljače.

"Sudeći po izjavama oboje ministara pred nama su odlučujući tjedni u kojima će Zagreb i Ljubljana morati naći kompromisnu dodirnu točku koja će jednu i drugu stranu makar djelomice zadovoljiti", navodi u komentaru vodeći slovenski dnevnik. "U tom je kontekstu neizbježno da Hrvatska povuče punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke i da se rješenje traži na osnovama sukcesije. No, s druge strane i Hrvatskoj mora ostati barem nada da će joj biti vraćen novac kojim je isplatila depozite većeg dijela štediša Ljubljanske banke", navodi list.

"Traženje te ravnoteže zahtijevat će diplomatsku spretnost, a nemoguće je najaviti kakvo će biti alternativno rješenje o kojemu voli govoriti hrvatska ministrica Vesna Pusić. S obzirom da se radi o vrlo zahtjevnom pitanju, po svoj prilici će biti teško postići nešto više od mehanizma za traženje rješenja. Time bi se pravo rješavanja pitanja Ljubljanske banke prebacilo u budućnost. Čini se očitim da je put za takav proces već zacrtan", navodi u zaključku komentara središnji slovenski dnevni list.

Rješavanje spora prebačeno u višu brzinu

I ljubljanski "Dnevnik" u izvješću svojih dopisnika iz Bruxellesa potvrđuje da je rješavanje pitanja Ljubljanske banke tim sastankom "prebačeno u višu brzinu", te da će na sastanku iduće srijede u Sloveniji Pusić, Arhar, Erjavec i Rogić nastojati doći do "tehničkog i političkog" rješenja koje bi onda trebale potvrditi dvije vlade.

"Vremenski tjesnac u kojemu se može naći ratifikacijski postupak hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji praktično raste iz dana u dan", navodi "Dnevnik", te podsjeća na Erjavčevu izjavu da će odgoditi svoju ostavku na mjesto ministra zbog povlačenja svoje stranke DeSUS iz vlade, kako bi se dalo priliku da se stvore uvjeti za ratifikaciju te da bi bio "vrlo loš scenarij" ne samo za Hrvatsku, ako se ratifikacija ne dogodi kako je planirano.

"Hrvatska ministrica Vesna Pusić više je puta rekla da je Hrvatska spremna povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke koje su za Sloveniju sporne, ako bi dvije države došle do kompromisnog alternativog rješenja. Iz njezine nedavne izjave o tome dade se razabrati da takav kompromis ne bi morao nužno značiti formulu po kojoj bi problem bio riješen jednom za svagda, nego da bi se moglo raditi i o dogovoru oko alternativnog rješavanja problema", navodi list.

"Dnevnik" takav izlaz iz situacije vidi i u naglašenoj izjavi slovenskog ministra Erjavca s početka ovoga tjedna, kad je rekao da se s Hrvatskom "ne pregovara ni o kakvoj svoti" koju bi Slovenija platila za sredstva kojima je Hrvatska "isplatila dvije trećine štediša" Ljubljanske banke Zagreb, navodi list.

Za sada, navodi list, Slovenija je isticala dva zahtjeva kao uvjet za ratifikaciju: da se rješavanje pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša "prenese u pregovore o sukcesiji nekadašnje Jugoslavije" te da se punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj povuku.

"Slovenija, naime, tvrdi da pregovori o Ljubljanskoj banci u okviru sukcesije nisu mogući dok su na sudu tužbe o predmetu pregovora", navodi slovenski "Dnevnik". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene