Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice poplava

Zadarski župan poručio: "Svi će dobiti odštetu. Doista radimo sve i upravljamo dobro kriznim situacijama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadrani i mještani njegove okolice i treći dan saniraju nastalu štetu. Na terenu su i danas vatrogasci, vojska i druge službe. U obilazak su i ovdje stigla dvojica ministara, ali neki mještani nisu ih dočekali s oduševljenjem.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je sa zadarskim županom Božidarom Longinom oko sanacije šteta nastalih u katstrofalnim poplavama koje su prije tri dana pogodile tu županiju.

Pročitajte i ovo Poplava na karlovačkom području iz zraka - 22 Zbog poplava Očekuje se proglašenje elementarne nepogode: Oštećeno više od 300 kuća Slika nije dostupna Milijunska šteta nakon poplava Nin već treći dan pliva u vodi, Hrvatske vode: "Nasip je bio funkcionalan"

U Zadru je u tijeku prijava nastalih šteta, a građani s rubnih dijelova grada poručuju da je tamo odvodnja problem i da se po tom pitanju premalo čini, javlja Jurič. Dosad je popisano 30 posto štete nastale u poplavama, a građani strahuju da će odšteta prekasno doći te da neće moći pokriti prouzročenu štetu, dodaje Jurič.

Na pitanje hoće li građani koji podnesu obrazac za prijavu štete i dobiti odštetu, Longin kaže da se zasad prikupljaju prijave šteta te da će se nakon svega toga idući tjedan proglasiti elementarna nepogoda za županiju.

"Mi smo danas dogovorili konkretne mejre o sanaciji infrastrukturnih objekata. Ne možemo sve stići. Ne možemo sigurno u tjedan dana obići sve štete", ističe Longin.

Poručio je da će svi koji su zatražili odštetu, taj novac i dobiti. Reporter Jurič je župana podsjetio kako građani koji su podnijeli prijave šteta u Vodicama i na Pelješcu, primjerice, novac nikad nisu dobili.

Longin je rekao da je u zadarskoj županiji riječ o "vrlo posebnoj situaciji". "Svi traže krivca. Ma tko može naći krivca? Za sat i pol vremena palo je kiše koliko u zadnjih šest mjeseci", istaknuo je Longin.

"Doista radimo sve i upravljamo dobro kriznim situacijama. Nitko nije stradao, optimisti smo i napravit ćemo sve. U ponedjeljak krećemo u novi ciklus", rekao je Longin.

Na pitanje kad će ljudi dobiti novac, župan poručuje da "sve ide svojim putem" te da ne treba paničariti.

Longin je Juriču rekao da je nakon tek 30 posto obrađenih prijava o štetama, već riječ o stotinama milijuna kuna štete. Dodao je da će nakon proglašenja elementarne nepogode svi građani imati još dodatnih osam dana za prijavu štete od poplave.

Na pitanja o tome ima li županija sredstva za pomoć građanima ili će tražiti pomoć od države, Longin nije dao jasan odgovor. Samo je rekao da "ne postoji proračun koji ovakvu situaciju može riješiti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene