Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključan jedan čovjeka

U moru neučinkovitosti evo jedan SVIJETLI PRIMJER

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko pravosuđe muči se s čak 800 tisuća neriješenih predmeta. Najveći apsurd predstavljaju slučajevi koji se vode po nekoliko desetljeća. U moru neučinkovitosti, zadarski Općinski sud pokazao se kao svijetli primjer. U proteklih godinu dana, uz nove, riješeno je gotovo 5 tisuća zaostalih predmeta. Ključan je bio jedan čovjek.

Brzina, učinkovitost i predanost poslu. Još lani poznat po tromosti i zaostacima, Općinski sud u Zadru postao je - najažurniji. 'Postoji samo jedan recept, a to je rad', kaže predsjednik suda Željko Rogić.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Ukinute su šefovske povlastice. Predsjednici odjela rade kao i svi ostali, ne koriste beneficije nego daju sve 100 % u radu kao i svi ostali.

Samo prva 3 mjeseca bilo im je dovoljno da riješe predmete za koje je nekad bilo potrebno i do 2 godine. Zadrani ugodno iznenađeni. : Čini se, učinkovita je i dodjela spiseva po afinitetima sudaca. 'Imamo specijalizirane suce, znači, od sada naši suci više ne rade sve i svašta', dodaje Rogić.

>> Hrvati rekorderi po tužbama, prosječan sudski spor traje 498 dana!

Sve da se ne ponove apsurdi hrvatskog pravosuđa, kao što se dogodilo Anti Baturu iz Punta Skale. Okončanje sudskog postupka čeka gotovo nevjerojatnih 40 godina. '1974. godine je počeo taj postupak i dosad, evo. Ja to ne mogu zamislit da se može dogoditi to, bilo koji proces, bilo kakav', kaže Ante.

Ovakav problem, tvrdi predsjednik Rogić, može se riješiti boljom preraspodjelom. Cilj je pravdu učiniti bržom a nju mnogi u Hrvatskoj čekaju desetljećima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene