Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Uvodi se porez na dividendu

Zabrana zapošljavanja u državnoj upravi do proračuna 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je do donošenja proračuna za iduću godinu zabranila novo zapošljavanje državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, osim u novoosnovanom Ministarstvu uprave, a čelnike državne uprave zadužila je da u roku 20 dana izvrše analizu broja zaposlenih prema kvalifikacijskoj strukturi.

Vlada je na sjednici odlučila i ukinuti Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa, a službenike tog ureda (njih sedam) preuzet će Ministarstvo uprave radi stavljanja na raspolaganje Vladi, a sve je ministre zadužila da u roku 30 dana izvrše analizu nužnosti djelovanja agencija, zavoda i drugih tijela koja djeluju u djelokrugu ministarstava. Temeljem te analize odlučit ćemo hoćemo li možda neka tijela ukinuti, ili spojiti, ali svakako racionalizirati njihov rad i djelovanje, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je predložene odluke objasnila mjerama štednje i racionalizacije započetih drugim i trećim rebalansom proračuna i s njima povezanim odlukama.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Država je živa, ali na respiratoru Što god Vlada odluči nije dobro, a minus raste!

Ministar uprave Davorin Mlakar smatra i da će analiza zaposlenih u tijelima državne uprave prema kvalifikacijama pokazati da u nekim tijelima sva mjesta nisu popunjena. Cilj je analize, kako se navodi i u samoj odluci, da se dođe do podataka o mogućnostima popune radnih mjesta tamo gdje je nužno, premještanjem između tijela, odnosno utvrđivanjem stvarnog broja viška zaposlenih.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog novog zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave kojim se u njenu nadležnost stavljaju i kontrola odobravanja koncesija i odabir privatnog partnera u javno privatnom partnerstvu. Vlada je danas osnovala i posebnu radnu skupinu koja do 30. rujna treba izraditi popis i kategorizaciju neperspektivnih vojnih nekretnina. Radi se o 206 nekretnina, a radna skupina treba dati pojedinačnu analizu svake nekretnine, predložiti način daljnjeg raspolaganja, prodaje, davanja koncesije, najma ili vraćanja u obrambeni sustav.

Sukladno sporazumu sa sindikatima javnih službi, Vlada je u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o osnovici plaća u javnim službama kojim se regulira da se osnovica utvrđuje kolektivnim ugovorom, a ne odlukom Vlade. Kosor je pritom odbacila neke mesijske napise i izjave pojedinih čelnika sindikata javnih službi da Vlada odugovlači, da je htjela manipulirati javnim službama. 'Rok za slanje predloženog zakona Saboru je 13. kolovoza ove godine. Vlada nije prekršila rok i ni na koji način ne manipulira sa slanjem ovog zakona', kazala je Kosor.

>> 'Stol se ne može prekinuti, ali od sada bi mogli drugačije'

>> Sabor izglasao veći PDV i trošarine na luksuz

>> Kajin: 'Žele nam zabraniti da čitamo i informiramo se'

Naime, predložena je izmjena Zakona predviđena Sporazumom parafiranim 13. svibnja, verifikacija kroz tijela sindikata trajala je do 12. lipnja kada je stupio na snagu, a Vlada od tada ima rok od 60 dana, znači do 13. kolovoza, za predlaganje izmjena, istaknuto je na sjednici.

Odlukom Vlade pokrenut je i postupak za sklapanje sporazuma s Komisijom Europskih zajednica vezano uz sufinanciranje projekta sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Okvirni iznos projekta je 18,7 milijuna eura, od čega bi zajednica maksimalno financirala 14,2 milijuna eura, naglasio je ministar prometa Božidar Kalmeta.

Poseban porez i na dividendu

Posebnim porezom od dva ili četiri posto oporezivat će se, uz plaće, mirovine i druge primitke i prihodi od dividende ili udjela u dobiti, predložila je hrvatska Vlada amandmanom na prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke. Kao i plaće i mirovine i dividenda i udjeli u dobiti oporezivat će se s dvije stope - dva posto iznosi od tri do šest tisuća kuna, a četiri posto iznosi iznad šest tisuća kuna.

Vlada je, inače, prijedlog ovog zakona u saborsku proceduru uputila s prošle sjednice i Hrvatski sabor ga je raspravio na ovotjednoj izvanrednoj sjednici, ali još nije o njemu glasovao jer se čekao amandman Vlade.

Zakon bi se trebao primjenjivati od 1. kolovoza do kraja 2010., neće se oporezivati primanja do 3000 kuna, a primanja iznad tog iznosa oporezivat će se u cijelom iznosu. Ministar financija Ivan Šuker ističe kako se o proširenju osnovice za obračun posebnog poreza i na primanja s osnova dividendi ili udjela u dobiti došlo nakon cjelodnevnih rasprava u Saboru i razgovora s koalicijskim partnerima. 'Time je taj zakonski prijedlog dobio jedan novi socijalni moment jer se zahvatilo sve isplate', kazao je Šuker koji se nada brzom gospodarskom oporavku kako bi i zakon trajao što kraće.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izrazio je zadovoljstvo amandmanom koji, kaže, govori o dobrom radu Vlade i pokazuje da Vlada sluša argumente. S njim se složila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič koja je istaknula da nitko ne plješće kad mu se uzima iz novčanika, ali da se nakon amandmanda Vladi neće moći zamjeriti da je socijalno neosjetljiva.

SDSS i HSLS su se, naime, u saborskoj raspravi o spomenutom prijedlogu zakona zalagali za uvođenje poreza i na prihode od dividendi, kako bi se njime zahvatilo sve socijalne skupine društva, a oporba je vladu prozivala za socijalnu neosjetljivost jer, naglašavali su, oporezuje radnike i umirovljenike, a ne i bogate. Vlada je na sjednici odbila sve amandmane koji je na treći ovogodišnji rebalans državnog proračuna uputila oporba.

>> Novi PDV 'izludio' trgovce, knjigovođe i porezne stručnjake

>> 'Poruke o neposkupljivanju samo su parada i folklor'

Posebno se osvrćući na amandmane SDP-a, ministar Šuker je kazao kako se njima nisu poštovane ni osnovne zakonske odredbe, ako se nekome daje od kuda se uzima, da se kod prihoda predlaže smanjenje i nekih već izvršenih stavki, da se njima samo podiže deficit, a da se primjerice kod rashoda planira štednja kod skrbi za psihički bolesne osobe i djecu, ili kod zastupanja pred Međunarodnim kaznenim sudom, i sl. Ovi amandmani nas vode u poznatu priču - deficit raste do neba, kazao je uz ostalo Šuker.

Priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade

Vlada je, među ostalim, usvojila Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za korištenje vodne snage radi proizvodnje električne energije društvu Hrvatska elektroprivreda d.d. Zagreb u HE Lešće na rijeci Dobri i uputila Hrvatskom saboru na donošenje. Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je razriješila i imenovala više državnih tajnika i ravnatelja uprava u pojedinim ministarstvima i Vladinim uredima, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Naime, prema Zakonu o primopredaji vlasti državni su dužnosnici obvezni u roku od 60 dana nakon izbora nove Vlade svoje mandate staviti na raspolaganje. Tako su među ostalim državni tajnici Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Središnjeg državnog ureda za e-hrvatsku, te Ureda za odnose s javnošću Jozo Sarač, Igor Lučić i Zlatko Mehun ponovno imenovani na svoje dosadašnje dužnosti.

Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, Oliver Grbić imenovan je glavnim ravnateljem policije Ravnateljstva policije. Sunčana Glavak razriješena je dužnosti službenice za informiranje Vlade Republike Hrvatske, a na tu je dužnost imenovana Martina Banić, zamjenica predstojnika Ureda za odnose s javnošću. Dosadašnji predsjedavajući i član Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru Branko Vukelić i Vladimir Faber razriješeni su dužnosti, a novim predsjedavajućim i članovima imenovani su Božidar Kalmeta, Oliver Grbić i Pjer Šimunović. (Hina)

Bojite li se da kako ćete sada prehranjivati obitelj?

  • Da
  • Ne
  • Pomalo

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene