Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)prilagodba

Zabrana pušenja: Uskoro opet 'ajmo na terasu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mjesec dana nova zabrana pušenja, no ne tako stroga kao što je bila prošlogodišnja. U travnju istječe zakonski rok za prilagodbu kafićima, koji su se morali opredijeliti hoće li biti pušački ili nepušački.

To vrijedi za kafiće do 50 metara četvornih, a oni veći pušačima moraju osigurati poseban prostor. Ni s takvim ublaženim zakonom o zabrani pušenja, ugostitelji nisu zadovoljni. Prema podacima, koje smo dobili iz Ministarstva zdravstva, vrijeme prilagodbe malo njih je iskoristilo. Ugostitelji, kao i lani očito opet računaju na lijepo vrijeme i terase.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Slika nije dostupna Ugostitelji zadovoljni Ugostitelji sretni: Kafići će uskoro opet biti puni

Pepeljare na stolovima kafića, pa bez pepeljara. Nakon ugostiteljske bune prošle jeseni opet su vraćene, a sada slijedi nova zabrana pušenja. Ugostiteljica Željka Japec Pintarić ponovno mora raditi računicu. 'Mislim ništa drastično se neće dogoditi s tim da su na neki način dozvolili da se opredijelimo, ali zakinuli su radna mjesta', ističe. Ugostitelji tvrde ugradnja ventilacije za one koji odluče biti pušački kafić, ili pušačima osigurati poseban prostor, preveliki je trošak.

Ministarstvo dobilo tek 26 zahtjeva

'Nitko nije objasnio što znači ta ventilacija, da su to građevinski zahvati da to nije samo da kupite ventilator, koji će izmjenjivati zrak', napominje Pintarić. Tako razmišlja većina, a 6 mjeseci prilagodbe nadležnom Ministarstvu zdravstva stiglo je tek 26 zahtjeva za usklađivanje s novim zakonom i samo 2 za dogradnju pušačke prostorije. 9 kafića ugradilo je ventilaciju i proglasilo se pušačkim prostorom, 12 zahtjeva još je u obradi, a tri ugostitelja su odustala. Većina računa da će im sezona terasa koja počinje, kupiti vrijeme.

Jednog od vlasnika kafića, koji je odlučio investirati i opredijeliti svoj kafić, investicija je koštala 20.000 kuna. Izmjene zakona ministar Darko Milinović smatra tek pripremom za potpunu zabranu pušenja, kada Hrvatska uđe u Europsku Uniju. Mi nismo to napravili u skladu sa financijskim mogućnostima koje ova zemlja može pružati. Na zapadu je to ipak drugačije. Oni dobiju i subvenciju i tako dalje, tvrde ugostitelji. Kada je pušenje u pitanju u Hrvatskoj su granice očito klizne. Stoga ne treba čuditi što su i ugostitelji odlučili još malo pričekati s ulaganjima, no niti terase ne mogu raditi vječno.

Dakle pušač u ilegali platiti će 1000 kuna kazne ako ga ulovi inspekcija. Konobar koji ga u tome nije spriječio od 500 do 1000 kuna, a vlasnici kafića, diskoteka i drugih prostora gdje to nije dozvoljeno od 30 tisuća do 150 tisuća kuna. Dakle, da bi to izbjegla ova ekipa iza mene uskoro će morati preseliti u prostor za pušenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene