Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprave iz državnih matica

Zaboravite na silne isprave: Na jesen postajemo "Država bez papira"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu projekta "Država bez papira" Vlada je obvezala sva javnopravna tijela da po službenoj dužnosti umjesto građana moraju pribavljati isprave iz državnih matica.

Tijela javne vlasti od 1. listopada od građana neće više morati tražiti isprave iz državnih matica, to uključuje isprave iz matica rođenih, vjenčanih i umrlih, registra životnog partnerstva te evidencije o državljanstvu

Pročitajte i ovo Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..." E-upisi; ilustracija - 4 Važna mogućnost Za roditelje prvašića došao je kraj čekanju na šalterima: Ipak, neki će na upis morati pješice

Dodaju kako za građane to znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju.

Uvođenjem web aplikacije "Uvid u osobna stanja građana" Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju "države bez papira". Razina pristupa aplikaciji provodit će se u nekoliko faza.

Taj projekt započinje u uredima državne uprave u županijama, kojima će od 1. svibnja 2017. godine biti omogućen pristup web-aplikaciji. Ostala javnopravna tijela obvezna su web-aplikaciji pristupiti najkasnije do 1. listopada 2017.

Povezivanjem tijela državne uprave digitaliziraju se i pojednostavljuju procesi te ubrzava rad javne uprave sa svrhom jednostavnosti i dostupnosti građanima, ističu u ministarstvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene