Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Granica ne važi'

Zaboravili na Schengen: Hrvati i Slovenci čistili Kupu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički su odnosi sa Slovenijom zategnuti, ali kad je ekologija u pitanju nesporazuma nema. Ne obazirući se na Schengensku granicu, dio rijeke Kupe zajedničkim su snagama čistili mali Hrvati i Slovenci.

Riječki srednjoškolci spojili su danas ugodno s korisnim - uživali su u raftingu Kupom čisteći pritom rijeku. Slovenaca je ove godine bilo manje, ali su pomogli logistički - čamcima. 'Kod nas granica ne važi, mi smo prijatelji, mi surađujemo i tako se i carina i policija ponašaju', rekao je Joža Klarić iz Osilnice u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Ivan Brozović Drama na rijeci Dramatična akcija spašavanja migranata iz Kupe: "Intervencija je bila dosta zahtjevna zbog visokog vodostaja rijeke i niske temperature"

Osim same rijeke mladi su ekolozi čistili i obale Kupe. 'Ovo smo do sada uspjeli sakupiti, nastavljamo dalje, ali nadam se da više neće toga toliko biti', rekao je sudionik Denis Barišić. Neki su pak koračali ledenom vodom da bi izvukli smeće. Lokalni su ekolozi zadovoljni. Svake je godine smeća sve manje a prijateljstva sve više.

'Ovaj Schengen je apsolutno toliko dobro ukomponiran u život Hrvata i Slovenaca da tu problema nikakvih nema, rijeka Kupa je spona koja spaja ta dva naroda', rekao je organizator Davorin Klobučar. Ekološka svijest s obje strane politički tvrde granice svakodnevno raste. Ako ovako nastavi ovi mali ekolozi dok narastu neće imati što čistiti iz Kupe i oko nje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene