444398
444398
444398
444398
444398

Za zdravlje je ninsko blato poput melema: Spas traži sve više pacijenata

  • , 25.07.2016., 13:42
  • Autor:
  • komentara

U Nin mnogi dolaze na ljetovanje samo zbog liječenja na potpuno prirodan način.

 
 
 
 
Ninsko blato - klinika pod vedrim nebom (Video: Dnevnik Nove TV)
Ninsko blato - klinika pod vedrim nebom (Video: Dnevnik Nove TV)

Za pacijente koji boluju od bolesti kostiju i kože, zadarska bolnica tijekom ljeta je otvorila odjel na plaži u Ninu, i to uz najveći hrvatski lokalitet ljekovitog blata.

Dokazano učinkovito za zdravlje, blato je postalo poprištem lječilišnog turizma, a spas u klinici pod vedrim nebom traži sve više pacijenata. Crno je i gusto poput nafte, nije baš ni ugodnog mirisa, ali za zdravlje je ninsko blato poput melema.

"Odličan tretman, vježbe su učinkovite. Ovo je najmanje četiri puta bolje nego u Americi", hvali Andrija Peroš iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon nanošenja blata i sušenja, u klinici pod vedrim nebom ulazi se u more, u kojem pacijenti vježbaju. Djelovanje ninskog blata znanstveno je dokazano pa zadarska bolnica ovdje tijekom ljeta otvara odjel za fizikalnu medicinu.

"Ninsko blato vam je jako puno minerala kao što su natrij, fosfor, kalcij i magnezij. Potpomaže mineralizaciju hrskavice i samim tim tegobe su puno lakše", pojašnjava Silvana Mumelaš, fizioterapeutkinja iz Opće bolnice Zadar

Ljekovitost je poznata još od rimskog doba. Terapija se provodi zahvaljujući močvarnom tlu u kojem se raspadaju biljke i morske životinje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se