444841
444841
444841
444841
444841

ZA VIKEND SE OČEKUJE PROMETNI KOLAPS: Strahuje se da bi kolone mogle biti od granice sa Slovenijom pa do Lučkog

  • , 28.07.2016., 19:03
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsku ulazi u špicu turističke sezone i novu smjenu turista. Istovremeno, u subotu posjet Sloveniji dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin.

 
 
 
 
Špica turističke sezone (Video: Dnevnik Nove TV)
Špica turističke sezone (Video: Dnevnik Nove TV)

Zbog dolaska Vladimira Putina u Sloveniju, uspostavit će se maksimalne mjere sigurnosti, a Slovenija će čak zatvoriti promet autocestom, od tunela Karavanki sve do Ljubljane. Promet prema Hrvatskoj usmjeravat će se na alternativne pravce, što bi moglo dovesti do prometnog kolapsa.   'Promet će se odvijati alternativnim pravcima. Kod Salzburga za goste iz Njemačke, kod Villacha za ostale preusmjeravat će se na Maribor, a preko Udina za Istru', kaže Ulrich Zorin, voditelj Službe za upravljanje prometom.

Sve to odrazit će se na promet u Hrvatskoj, pred kojom je udarni turistički vikend. Gužve se očekuju na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom, a najopterećeniji bit će granični prijelazi Macelj, Goričan, Kaštel i Plovanija te Rupa i Pasjak. Gužve se očekuju stoga na autocestama prema Jadranu i istarskom ipsilonu.

Koji je najgori mogući scenarij?

Reporter Ivan Čorkalo u Dnevniku Nove TV opisao je koji je najgori scenarij koji bi se mogao dogoditi ovog vikenda što se tiče gužvi u promeu.

'Prava špica turistička sezone je pred vratima, zbog ferragosta koji počinje 1.8. stiže i veliki broj talijanskih gostiju, stoga se strahuje da bi kolone na hrvatskim cestama mogle biti duže od 50 kilometara. Konkretnije, strahuje se od toga da bi se granični prijelazi sa Slovenijom, zbog blokade slovenskih autocesta, mogli spojiti sa naplatom u Lučkom. A to bi se svakako prelilo i na ostale djelove autoceste, posebno kod tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Pred Hrvatskom je uistinu moguć prometni kolaps', rekao je u javljanju za Dnevnik Nove TV Ivan Čorkalo.

HAK: 'Koji će biti alternativni pravci - ovisi o izvanrednim situacijama'

'Savjet domaćim vozačima je da ako ikako mogu, neka izbjegnu najveće gužve subotom ujutro prema moru i popodne prema unutrašnjosti. Ako baš moraju, voziti u tom dijelu vikenda neka budu strpljivi i oprezni i koriste alternativne pravce. A koji će oni biti, ovisi o izvanrednim situacijama', rekao je Andrej Prosoli iz HAK-a.

Podsjećamo na prometnu prognozu koju je objavio HAK za petak: 'Vrlo gust promet tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim satima bit će na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić.'

Alternativni pravci za izbjegavanje gužvi u vijrme Putinova posjeta Sloveniji (Foto: HAK)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se