Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezan s teroristima?

Za urotu protiv Moralesa tužitelj optužio Hrvata Marinkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski tužitelj koji vodi istragu o navodnoj uroti protiv predsjednika Eva Moralesa izjavio je u ponedjeljak navečer da postoje svjedoci koji u zavjeru upliću vodeće bolivijske oporbene figure, uključujući i industrijalca hrvatskih korijena Branka Marinkovica.

Prošloga mjeseca policija je upala u hotel u Santa Cruzu i razbila navodnu mrežu terorističkih plaćenika koja je za cilj imala svrgavanje Moralesa i destabilzaciju središnje vlasti. U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih s hrvatskim državljanstvom Eduardo Flores Rosza, koji se smatra vođom skupine, te Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena i državljanstva Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu" Slika nije dostupna Optužnice za navodnu zavjeru Branko Marinković optužen za zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

>> Morales odbija dati dodatne informacije o atentatu

Tužitelj Marcelo Sosa izjavio je novinarima da je osumnjičenik povezan s grupom terorista Ignacio Villa posvjedočio da je industrijalac iz Santa Cruza Branko Marinkovic, bolivijski državljanin podrijetlom s Brača, novčano pomagao plaćenike. Sosa za sudjelovanje u uroti optužuje i guvernera pokrajine Santa Cruza Rubena Costasa. Marinkovic je grupu financirao s 200 tisuća američkih dolara, a Costas im ponudio sigurno utočište, rekao je Sosa. Dodao je kako su njih dvojica, ali i još nekoliko poduzetnika iz Santa Cruza, pozvani da svjedoče o cijelom slučaju.

Marinkovic i Costas nisu zasad komentirali optužbe. Četiri od devet bolivijskih provincija prošle su godine izglasale veću autonomiju od središnje vlasti, naglasivši ponekad nasilnu borbu za prevlast između zapadnih provincija, nastanjenih većinom autohtonim indijanskim stanovništvom, i bogatih istočnih provincija.

Morales je odmah po otkrivanju urote optužio oporbu da stoji iza pokušaja napada na njega. Oporba je odgovorila kako je navodna zavjera ustvari 'namještaljka i predstava', a policijska akcija u hotelu u Santa Cruzu 'egzekucija'. Mađarska i Irska vlada ranije su izrazile sumnju u postojanje terorističke zavjere protiv Moralesa i zatražile su objašnjenje bolivijskih vlasti i međunarodnu istragu cijeloga slučaja. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija osnovalo je radnu skupinu za praćenje situacije u Boliviji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene