450299
450299
450299
450299
450299

Za troškove kampanje 20,4 milijuna kuna, trećina HDZ-u

  • , 15.09.2016., 13:54
  • Autor:
  • komentara

HDZ, kao relativni izborni pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora, trebao bi za troškove kampanje dobiti 7,6 milijuna kuna naknade - trećinu od ukupnih 20,4 milijuna koliko je Vlada odlučila izdvojiti za tu namjenu za nedjeljne izbore.

 
 
 
 
Za troškove kampanje trećina ide HDZ-u (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Za troškove kampanje trećina ide HDZ-u (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Od 61 zastupničkog mjesta, koliko ih je na izborima osvojio s partnerima, 'čistih' HDZ-ovih je 56, što pomnoženo sa 135.000 kuna, koliko iznosi naknada po osvojenom mjestu, toj stranci donosi 7,6 milijuna kuna.

SDP, koji ima 38 zastupničkih mjesta trebao bi dobiti 5,1 milijun kuna, Most za 13 mjesta 1,8 milijuna, HNS za devet 1,2 milijuna kuna, Živi zid za osam koje ima s partnerima 1,1 milijun kuna, a HSS za pet 675.000 kuna.

IDS-u i Pupovčevu SDSS-u po 405.000 kuna

IDS-u i SDSS-u, koji imaju po tri zastupnika, država bi za troškove promidžbe trebala isplatiti po 405.000 kuna, a HSU-u za dva 270.000 kuna.

Više stranaka, među njima Glavašev HDSSB i Čačićevi reformisti, osvojilo je po jedno mjesto, pa bi im trebalo pripasti po 135.000 kuna.

Za razliku od izbora u studenom, na nedjeljnim se nije dogodilo da je neka stranka osvojila više od pet posto glasova, a da nije osvojila saborski mandat, u tom slučaju imala bi pravo na umanjeni iznos naknade od 22.500 kuna. U studenom se to dogodilo stranci Milana Bandića BM 365 u jednoj izbornoj jedinici, a Sinčićevom Živom zidu u dvije jedinice.

Po 135.000 kuna za troškove kampanje trebali bi dobiti i manjinski zastupnici Robert Jankovics (mađarska manjina), Furio Radin (talijanska manjina), Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), Veljko Kajtazi (pet manjina) i Ermina Lekaj Prljaskaj (zastupnica 12 manjina).

Juhasu 20.250 kuna naknade

Pravo na umanjeni iznos naknade, od po 20.250 kuna, trebali bi ostvariti Šandor Juhas, Maurizio Zennaro, Ivan Komak, Mirza Mešić, Idris Sulejmani, Robert Bosak koji su bili kandidati za manjinske zastupnike, nisu izabrani, ali su dobili više od 15 posto biračkih glasova.

Na izborima u studenom, Juhas je dobio 20 glasova više od Jankovicsa i postao zastupnik mađarske manjine, te ostvario pravo na naknadu izbornih troškova od 180.000 kuna, u nedjelju je više biračkih glasova (2731) dobio Jankovics, pa bi njemu ovoga puta pripao puni iznos naknade, a Juhasu, kojem je glas dalo 2420 birača, dakle 311 manje, umanjeni iznos.

Isplata u roku 60 dana od službenih rezultata

Iznosi kojima država izbornim sudionicima 'pokriva' troškove kampanje za rujanske izbore za četvrtinu su manji u odnosu na naknade za izbore u studenom. Tada je svako osvojeno mjesto 'vrijedilo' 180.000 kuna, pa je država u konačnici na ime naknada isplatila 28 milijuna kuna.

Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Hoće li izračunati iznosi uistinu 'sjesti' na stranačke račune, znat će se tek nakon što izborni sudionici izrade cjelovita financijska izvješća o financiranju kampanje i ona 'prođu' DIP-ov financijski nadzor.

U slučaju da se utvrdi da netko od njih nije poštovao zakon, može dijelom ili u cijelosti ostati bez naknade. Ovo posljednje može se dogoditi ako je sudionik sredstva za kampanju koristio u nedopuštene svrhe. Bez dijela naknade sudionik može ostati ako je, primjerice, na kampanju potrošio više od dozvoljenih milijun i pol kuna po izbornoj jedinici. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se