Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vozači oprez!

Od ponedjeljka se na ulice vraća 300.000 osnovnoškolaca, policija ima važno upozorenje za roditelje

Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U ponedjeljak počinje nova školska godina, a to znači i povratak školaraca na prometnice. Nadležni i policija pozivaju vozače na oprez, imaju i poseban apel za roditelje.

Idući tjedan ulice će preplaviti više od 300 tisuća osnovnoškolaca. Iz tog razloga će u rujnu policija pojačano kontrolirati brzinu, propuštati djecu na zebrama kod škola, ali i nadzirati vozače školskih autobusa.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u rano jutro: Sletio automobilom s ceste i poginuo Dina Ćevid i Josip Mataija - 4 Edukacija ili represija? Produženi blagdanski vikend zavio je mnoge u crno: Kako promijeniti zastrašujuće brojke i je li sve na policiji?

Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Zbog čestih nesreća roditelji osnovnoškolaca su zabrinuti. Zato će policija, osim učenicima, predavanja o sigurnosti držati i roditeljima. Razlog je taj što su upravo roditelji zbog neodgovornosti često uzrok težih ozljeda djece u prometnim nesrećama. 

Voditelj službe sigurnosti cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija pojasnio nam je koji su načini na koje djeca stradavaju zbog neodgovornih roditelja. "Sjedili su ili na prednjem sjedalu ne vezani ili između sjedala što je najčešći slučaj. Pa kada bi došlo do nesreće posljedice su za tu djecu bile daleko veće nego da su bili adekvatno smješteni", kaže Mataija.

Samo ove godine u nesrećama je sudjelovalo 463 djece. Poginulo ih je dvoje. Znatno manje od prošlogodišnjih osmero, no raste postotak onih koji su zadobili teške ozljede.

Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje škola, pazite kako se ponašate u prometu! (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Za poboljšanje statistike, kažu u MUP-u, ne treba mnogo. Djeci će pokloniti reflektirajuće prsluke, a od vozača očekuju da oko škola ne voze brže od 40 na sat. Također da poštuju znakove i vode računa o tome da djeca smiju pogriješiti, a oni - ne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene