Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez rješenja mjesecima

Za radnike nema plaća, ali ima pozajmice! Uprava im posudila 500 kuna s kamatama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tih 500 kuna mi je dobro došlo, ali kamate nisu trebale biti', kaže Marica Štrulić. Na tvrdnju sindikata da je to jedini zakonski način odgovara: 'A dobro, takav je zakon, a mi isto plaću nismo dobili pa vidjet ćemo da li ćemo dobiti zatezne kamate.'

Država već mjesecima ne nalazi rješenje za Imunološki zavod i radnike kojima nisu isplaćene tri plaće. Oni se snalaze kako god mogu. A Uprava koja nema novca za plaće, pomogla im je tako da im je nekoliko dana prije blagdana Svih svetih dala pozajmicu od 500 kuna, ali uz kamatu.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Ilustracija Najavio sindikat Njemački strojovođe idu u štrajk, otkazat će se na tisuće putovanja: Traže veće plaće, kraće radno vrijeme...

Tri mjeseca neisplate - za obitelj Štrulić to je šest plaća. Marica i njezin suprug u Imunološkom zavodu zajedno imaju 54 godine staža.

'Pita me muž neki dan, kako mi uopće živimo? Reko ne znam kako živimo. Dvoje malodobne djece u školu idu, računi doma stoje, sad me više strah jer će biti blokada, ovrha', rekla je ekipi Dnevnika Nove TV Marica Štrulić.

Upozoravaju - jedan sat štrajka na dan očito nije urodio plodom. Štrajkaški odbor odlučit će kako dalje.

Sindikalci Imunološkog zavoda i predstavnik DUUDI-ja kod Josipovića

'Ukoliko se ovog odnosno idućeg tjedna ne isplati barem plaća za kolovoz, mi ćemo ga morat pretvoriti u osomosatni štrajk', rekla nam je Lidija Jagrinec, predstavnica sindikata Imunološkog zavoda. Na pitanje hoće li to značiti velike probleme za Imunološki zavod odgovara da 'hoće, sasvim sigurno'.

Nakon niza sastanaka i obećanja, kažu i dalje im nitko ništa ne govori.

'Nekome je u interesu da se ovo odugovlači i rasteže', smatra Nevenka Kostanski, radnica Imunološkog zavoda.

'Kolegica je rekla da joj je dijete išlo u školu da si nije imalo od čega napravit sendvič', kaže Jagrinec.

'Tko je htio novac je uzeo s punih 7 kuna kamate'

Uprava nema novca za plaće - ali ima za pozajmice. U dogovoru sa sindikatima radnicima je odobrena pozajmica od 500 kuna - ali uz kamatu od tri posto.

'Tko je htio uzeo je taj novac s punih 7 kuna kamate, time da ćemo otplaćivati to na plaći za 11. mjesec. I to kroz pet rata', objasnila je Jagrinec.

Varga: HZZO ne može posuditi novac Imunološkom zavodu

Tvrde pozajmica je bila jedini način isplate novca radnicima jer nije oporeziva, a kamata je najniža.

'Tih 500 kuna mi je dobro došlo, ali kamate nisu trebale bit', kaže Marica Štrulić. Na tvrdnju sindikata da je to jedini zakonski način odgovara: 'A dobro, takav je zakon, a mi isto plaću nismo dobili pa vidjet ćemo da li ćemo dobiti zatezne kamate.'

'Vjerujemo da naš direkor ima dobru namjeru, da i njega pomalo i obećavaju i zavlače, sve razumijemo samo je jako teško čekati', rekla nam je radnica Imunološkog zavoda Divna Torbica.

Direktor Zavoda danas nije htio davati izjave. A radnici će još čekati - Ured za upravljanje državnom imovinom Vladi još nije podnio prijedlog s elementima za prikupljanje obvezujućih ponuda za Imunološki zavod.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene