Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Puna suradnja ostaje bitna'

'Za poglavlje o pravosuđu vrlo je važno što će reći Brammertz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb izrazio je u Bruxellesu nadu da će Hrvatska ispuniti zahtjeve Haaškog suda kako bi mogla otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

‘Prilično sam uvjeren da će Hrvatska ići naprijed, ali jako je važno vidjeti što će Haaški sud i tužitelj Serge Brammertz reći o tome jesu li ispunjeni svi zahtjevi vezani uz poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava)’, rekao je ministar Stubb po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem je proširenje jedna od tema. ‘Imao sam nekoliko puta priliku o tome razgovarati sa svojim hrvatskim kolegom i nadam se da će se to pitanje brzo riješiti’, dodao je Stubb. Ministrima bi se na njihovu sastanku trebao pridružiti glavni haaški tužitelj Brammertz budući da je na dnevnom redu i mogućnost da se Srbiji odmrzne Privremeni sporazum čemu se do sada protivila Nizozemska zbog nedovoljne suradnje Beograda s Haaškim sudom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

>> 'Ne trebamo strahovati zbog topničkih dnevnika'

Ministri bi Brammertza mogli pitati i o hrvatskoj suradnji budući da zbog topničkih dnevnika neke zemlje, među njima Nizozemska i Velika Britanija, odbijaju dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. U nacrtu zaključaka, koji su pripremljeni na COREPER-u i koji se još mogu mijenjati, ovisno o tome što će Brammertz reći, kaže se da Hrvatska ‘ima općenito dobru suradnju s ICTY-em u pogledu većine njegovih zahtjeva’ ali se ponavlja da ‘puna suradnja, sukladno Pregovaračkom okviru, ostaje bitna’. ‘Vijeće pozdravlja uspostavu međuresorne radne skupine, ali sa žaljenjem bilježi da tužitelj ICTY-a još ne može izvijestiti o bitnom napretku u pitanju lociranja dokumenata. Vijeće poziva Hrvatsku da se to pitanje riješi bez daljnjih odgoda’, kaže se u nacrtu zaključaka.

'Hrvatska treba ubrzati napore u borbi protiv organiziranog kriminala'

Švedska ministrica za europske poslove Cecilia Malmstroem izjavila je da je Hrvatska napravila veliki napredak, ali da je i ostalo još dosta posla. ‘Na temelju izvješća o napretku Europske komisije očito je da je Hrvatska napravila veliki napredak, ali ima još posla koji treba učiniti. Pitanje možemo li imati datum pristupanja Hrvatske još visi u zraku, ali to i nije potrebno, nego je važno da se zabilježi napredak’, rekla je Malmstroem. Prema pripremljenom nacrtu zaključaka, Vijeće za opće poslove EU-a trebalo bi pozvati Hrvatsku na daljnji napredak i na bitno poboljšanje stanja u pravosuđu, javnoj upravi, borbi protiv korupcije te na stvaranje solidnih temelja za punu primjenu europske pravne stečevine.

‘Hrvatska će također trebati ubrzati reformske napore u borbi protiv organiziranog kriminala, osigurati vlasnička prava na osobnu imovinu manjinama, uključujući povratak izbjeglica, te nastaviti sa suđenjima za ratne zločine’ kako bi u tim područjima imala uvjerljivu bilancu provedbe. ‘Osim toga, bit će potrebni pojačani napori na uspostavi traženih instrumenata za upravljanje i nadzor financijskih instrumenata Zajednice, a trebat će razviti i infrastrukturu, opremu i resurse kako bi se učinkovito upravljalo vanjskom granicom EU-a. Vijeće naglašava da će pravodobna provedba tih reformi i samim tim ispunjavanje kriterija za članstvo, posebice glede pravosuđa i temeljnih prava, biti bitni za Hrvatsku ako želi ispuniti svoj cilj o zaključenju pregovora sljedeće godine’, kaže se u nacrtu zaključaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene