Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati žele učiti

Za OVO se u Hrvatskoj traži mjesto više!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po znanje kineskog jezika odlazi sve više Hrvata, ali ne u daleku Kinu, već besplatno u središtu Zagreba. Grupe za učenje jednog od najstarijih jezika popunjene su u rekordnom roku, a za tečajeve se traži mjesto više.

Kineski se jezik čuje na gotovo svim svjetskim ulicama, kod više od milijardu i tristo tisuća ljudi. Nije stran ni u Zagrebu. Udaljenost do Kine, gotovo 8000 kilometara, Andrea je približila učenjem kineskog.'Zapravo je sve krenulo iz znatiželje, onda se razvila ljubav prema kineskoj kulturi i povijesti. Prvo se kreće sa izgovaranjem znakova, pa s brojevima. Sad smo učili imena država', kazala je.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Petini svjetskog stanovništa koja govori kineski pridružila se i Teodora koja je odradila početnički tečaj. 'Po završetku tog početničkog, sposobna sam odraditi osnovnu komunikaciju, ali daleko je to od dublje konverzacije', kazala je.

Od kolovoza, znanje kineskog prenosi im Jenny. 'Polaznicima je jako stalo da dobro nauče jezik, aktivni su na satu, postavljaju pitanja na koja je i meni teško odgovoriti, ali sve to pridonosi učenju', kazala je.

>> Strani jezici: Znate li kako ih BESPLATNO naučiti?!

Za dobro svladavanje kineskog potrebno je od 3 do 5 godina. 'Kineska gramatika je puno lakša od naše, to je sigurno, ali oni imaju puno više znakova za naučiti', kazala je Andrea.

Točnije, imaju oko 7.000 znakova. Primjerice, za čitanje novina je potrebno znati barem 3.000. Zanimanje za dalekim jezikom je veliko, a grupe su popunjene u trenu.

'Nažalost, ne uspijevaju se svi ni upisati. Nadamo se da će se na jesen to promijeniti kada ćemo otvarati dodatne grupe i kada će nam doći nekoliko novih profesora', kazala je Jelena Vrhovski, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

Uz besplatno učenje kineskog, čini se kako daleka Kina nikad nije bila bliža.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene