Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike Vladi

Grabar-Kitarović: "U hrvatskom pravosuđu ima korupcije"

Reakcije na predsjedničin intervju (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Reakcije na predsjedničin intervju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Reakcije na predsjedničin intervju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija" nije mogla izbjeći pitanja o njenim nedavnim kritikama upućenim Vladi i spekulacijama kako je započela pretkampanju za drugi predsjednički mandat.

„Moj govor u Opatiji je presjek stanja posljednjih 25 godina za koje ne može biti odgovorna samo jedna vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti tek godinu dana. Odgovorni smo svi po malo, a tu uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih vlada. Nismo učinili dovoljno. Nije da Hrvatska nazaduje, koliko je problem da nas drugi prestižu. Treba se ugledati u njihovo iskustvo i nastaviti dalje raditi. Onu istu rečenicu koja je izazvala toliko bure prošloga tjedna izgovorila sam tri puta od riječi do riječi, od veljače. Drago mi je da je u konačnici ona ušla u uho ljudima. Međutim, nezadovoljna sam činjenicom da se to tretira kao pokušaj kritiziranja ili pozicioniranja u političkom prostoru, jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će i Vlada i oporba i svi mi davati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema", kazala je Grabar-Kitarović i dodala kako bi bilo neodgovorno u ovom trenutku razmišljati o drugom mandatu.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

Osvrnula se i na izjavu u intervjuu za Dnevnik Nove TV kad je poručila kako razmišlja o sazivanju zajedničke sjednice Vlade na temu demografije te sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu Agrokora.

Na pitanje je li se o tom pitanju čula s premijerom odgovorila je:

Ne bih sada o detaljima, svakako treba razgovarati, ne želim nikome ništa nametati, ali mislim da je izuzetno bitno da se ta dva pitanja rasprave u okoviru Vijeća. Demografija je po meni pitanje svih pitanja razvoja Hrvatske. Ako ostanemo bez radne snage, neće nas imati tko hraniti i neće biti ljudi koji će moći proizvoditi dohodak neophodan za socijalna pitanja“, kazala je Predsjednica.

Osvrnula se i na demografske mjere koje je nedavno najavila resorna ministrica Nada Murganić.

„One su dobar početak i čestitam ministrici. Ne mogu se donijeti preko noći, ali trebalo požuriti njihovo donošenje“, kazala je Predsjednica.

"U hrvatskom pravosuđu ima korupcije"

Stanjem u pravosuđu nije zadovoljna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Arbitražu u Washingtonu, kako kaže, ne želi komentirati zbog procesa koji je u tijeku. No, za domaće pravosuđe i korupciju u njemu, nudi rješenje.

"Ima korupcije u hrvatskom pravosuđu, na žalost ima je i drugdje u državnoj upravi. Ja držim da je jedan od temeljnih preduvjeta za rješavanje korupcije u Hrvatskoj uvođenje kompletnog e-sustava, dakle jedan kompletni e-government", rekla je Grabar-Kitarović.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene