Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za muslimanske vjernike počeo ramazan, mjesec posta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vjernike muslimanske vjeroispovijesti počeo je u ponedjeljak ramazan, sveti mjesec posta i svekolikog pročišćenja, no irački šijiti, neki libanonski šijiti te Iran počet će postiti u utorak.

Ramazan, deveti mjesec islamskog kalendara počinje kada se uoči mlađak koji označava početak novog lunarnog mjeseca. Neke se muslimanske zemlje koriste astronomskim izračunima i opservatorijima, u drugima se posebne vjerske skupine pouzdaju u vlastite oči.

Pročitajte i ovo Tomislav Hačko POSLJEDICE POTRESA Prvi put nakon 141 godine u zagrebačkoj katedrali neće biti polnoćke: Umjesto vjernika i vjernica - skele i radovi Slika nije dostupna ČESTITKE PRISTIŽU SA SVIH STRANA Uskrsno slavlje diljem Hrvatske: ''Želim sve najbolje, puno sreće zdravlja i mira, da budu u malom krugu velikih ljudi''

Stoga vrijeme početka ramazana varira, piše agencija Reuters.

Libija počinje razdoblje posta u nedjelju, a u Iranu je 100 skupina odaslano u različite dijelove zemlje, prema zapovijedi vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Ali Hamneija, no te skupine u nedjelju navečer još nisu uočile mjesec, prenijela je državna TV.

Iran će stoga početi ramazan u utorak, a post će u utorak početi i irački šijiti, dok su suniti već počeli postiti u ponedjeljak.

Irački premijer Nouri al-Maliki pozvao je sve državljane da tijekom svetog mjeseca "održavaju mir i sigurnost".

U Libanonu su suniti i dio šijita počeli ramazan u ponedjeljak, a proiranska skupina Hezbollah i njezini pristaše počet će u utorak.

U znak dobre volje Egipat je otvorio granični prijelaz prema Gazi tijekom vikenda, kako bi stotinama Palestinaca omogućio ulazak u Egipat radi liječenja i drugih razloga.

Više od godinu dana radikalni pokret Hamas kontrolira Gazu odakle je protjerao suparnički pokret Fatah, a zbog izraelske blokade Gaze stanovnici su suočeni s nizom nestašica, primjerice plina za kuhanje, što je primoralo mnoge pekare da smanje broj tradicionalnih ramazanskih kolača.

U Ramallahu na Zapadnoj obali, ozračje je drukčije i mnoge su zgrade okićene raznobojnim svjetlima u obliku polumjeseca.

U Jordanu je policija dijelila brošurice vozačima pozivajući ih na povećan oprez. Prometne nesreće problem su koji se javlja tijekom ramazana kada u prosjeku porastu do 70 posto u Jordanu.

U Dubaiju su tiskovine objavile posebne dodatke s oglasima za specijalnu prodaju povodom razamana u golemim trgovačkim centrima i luksuznim trgovinama.

Komercijalizacija, koja prati i blagdane drugih religija, uplela se i u navike islamskih vjernika pa je ponegdje običaj u tome mjesecu darivati, kupovati novu odjeću, spravljati raskošna jela.

Agencija Reuters napominje kako će ove godine to biti veće iskušenje za vjernike slabijeg imovnog stanja zbog velikog porasta cijena hrane u cijelome svijetu.

Ramazan je treća od pet obveznih dužnosti islamskih vjernika. Može trajati 29 ili 30 dana, ovisno o tome kada se pojavi mlađak koji najavljuje idući mjesec lunarnog kalendara.

Od zore do zalaska sunca vjernicima je zabranjena konzumacija i hrane i pića, a to znači i vode, zatim pušenje i seksualni odnosi.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca kada se konzumira prvi obrok.

Osim pročišćenja tijela ramazan je za vjernike i mjesec duhovnog pročišćenja, te se inzistira na čistoći misli, riječi i djela, na poboljšanju odnosa s drugim ljudima, pomaganju slabijima, na sućuti i dijeljenju s drugima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene