Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idemo u EU!

'Za Hrvatsku nema više upitnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski uglednici osvrnuli su se na rezultate referenduma i ističu zadovoljstvo odabirom hrvatskih državljana koji su odlučili da žele biti dio Europske unije.

Nakon pozitivnog ishoda referenduma, Hrvatska je izabrala, a javne osobe iz političkog života komentirale su rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum za EU Josipović: Vjerujem u proeuropsko opredjeljenje građana Slika nije dostupna 'Uvijek možemo isupiti' Drobnjak: Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Bivši predsjednik Sabora, Luka Bebić izrazio je nezadovoljstvo slabim odazivom građana na referendum. 'Nisam zadovoljan postotkom izlaska na referendum, mislio sam da će to biti barem 50 posto. Ankete koje su provođenje, dobro su predvidjele odnos između za i protiv. Možemo biti zadovoljni. EU se nalazi u stanovitoj krizi, a i mi ulazimo dok smo i sami dio te krize. Ali nadam se da ćemo zajedničkim naporima prevladati i naše probleme u sklopu toga i doživjeti prosperitet kroz EU. Nadam se da će se to vrlo brzo dogoditi', rekao je Bebić.

>> Trojica predsjednika nazdravila: 'Hrvatska se odlučila za sretniji život!'

'Smatram da je to veliki uspjeh i imamo puno razloga da čestitamo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Milanoviću i ostalim državnim suradnicima koji su radili na tako važnom projektu. To je povijesni događaj koji svakog čovjeka treba potaknuti na nešto što će biti pozitivnije i veća odgovornost svakoga od nas. Mislim da svojim konstruktivnim radom Hrvatska pozitivno utječe na cijelu regiju, da prevlada međusobna suradnja i povjerenje i da živimo u sigurnim prilikama, da se radi i razvija društvo', rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula prisjetio se vremena kada je Hrvatska predala zahtjev za članstvom. 'EU za koju smo aplicirali nije ista ona u koju ćemo ući. Međutim, za malu zemlju kao što je Hrvatska, EU predstavlja najbolju policu osiguranja u ovom globaliziranom svijetu, u kojem ima puno prepreka. Hrvatska si ulaskom u EU zatvara jedan tranzicijski period i otvara nove mogućnosti', kazao je Picula.

'Raduje me kada vidim da je cijela Hrvatska dominantno glasovala za, bez obzira u kojem dijelu se radi. Hrvatska je večeras bila plava', rekao je s ponosom glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

'Neke stvari će biti jako teške, ali neke stvari će isto tako biti lakše. Na primjer, naša pozicija u Bruxellesu. Volumen posla bit će ogroman, ali okolnosti u kojem ćemo ga raditi bit će mnogo lakše. Nema više neizvjesnosti, nema više upitnika', dodao je Drobnjak.

'Ovo je vijest koja je bila očekivana na financijskim tržištima. Da je slučajno na referendumu odlučeno 'ne', to bi sigurno imalo posljedice za financijsku situaciju, za kredibilitet zemlje, rejting i tako dalje. Europsku uniju prije svega treba shvatiti kao priliku. Ona omogućava bolje uvijete da se dođe do bržeg gospodarskog rasta, nižih kamata, boljih uvjeta za standard života. Ali ovisi o nama i onome što ćemo mi napraviti kakav će nam život biti u budućnosti', rekao je Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene