Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspoređeni po Jadranu

Za gašenje vatre po obali spremno 10 000 vatrogasaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu obavljene su pravodobno i u skladu sa zakonom te će uz obalu biti angažirano gotovo 10.000 vatogasaca .

To su pripadnici  dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih vatrogasnih postrojba, profesionalnih vatrogasaca i Oružanih snaga, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Centru za kordinaciju, vođenje i gašenje požara uz obalu u Divuljama.

Koordinator svih protupožarnih aktivnosti je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a direktor te uprave Jadran Perinić rekao je kako su ovogodišnje pripreme za protupožarnu sezonu obavljene na temelju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2012. Vlade RH te da će dio vatrogasaca iz kontinentalnog dijela biti angažiran uz obalu.

"U ovoj požarnoj sezoni spremni smo odgovoriti na sve izazove požara na otvorenome", rekao je Perinić, ističući da tako s jedne strane žele povećati sigurnost na našim turističkim područjima i osigurati da nam se turistička industrija neometano razvija, a s druge strane ljudima dati dodatni razlog da se osjećaju sigurno jer žele spriječiti uništavanje imovine građana.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost Izgorjela je etaža kuće u vlasništvu 49-godišnjaka Detalji nepoznati Izgorjela etaža obiteljske kuće: Muškarac dobio opekline po glavi i tijelu, zadržan u bolnici

'Senzacionalizam šteti'

Pozvao je medije na, kako je rekao, odgovorno izvješćivanje glede požara jer senzacionalizam šteti.

Zapovjednik Zapovjedništva protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Mate Obradović izvijestio je kako su te snage spremne izvesti svaku zadaću.

"Raspolažemo s dovoljnim snagama da možemo intervenirati u roku od jednoga sata u svim područjima uz obalu. Imamo šest kanadera, šest air-traktora i dva protupožarna helikoptera te dostatan broj pješačkih snaga koje će biti raspoređene na Brijunima i Mljetu. Osim toga, Hrvatska ratna mornarica (HRM) u slučaju potrebe spremna je intervenirati i prevesti veći broj snaga i sredstava na otoke koji budu ugroženi požarima", rekao je general Obradović, dodajući kako je trenutačno 226 pripadnika Oružanih snaga angažirano u namjenskim protupožarnim snagama.

"Namjenske snage premještat ćemo s jednog na drugo područje priobalja u skladu s vremenskim uvjetima i prognozama", istaknuo je general Obradović.

Protupožarne snage već raspoređene

Novoimenovani glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, koji je tu dužnost preuzeo 1. srpnja ove godine, izvijestio je kako su protupožarne snage već raspoređene diljem Jadrana.

"Poduzete su sve mjere da u protupožarnoj sezoni budemo što učinkovitiji", rekao je Tucaković. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj izgorjelo oko 7000 hektara šuma i šumskog zemljišta. Po njegovim riječima, svi zaposlenici Hrvatskih šuma ujedno su i pripadnici interventnih protupožarnih ekipa tog poduzeća.

"Hrvatske šume d.o.o. su tvrtka koja izrazito ozbiljno shvaća zaštitu šuma od požara te je u protupožarne aktivnosti od 2002. do 2011. uložila oko 1,1 milijardu kuna", istaknuo je Pavelić. Načelnik Odjela operative DUZS-a Neven Szabo izvijestio je kako su u prvih pet mjeseci 2012. u svim požarima u Hrvatskoj - u objektima ili na otvorenome - poginule 23 osobe, a 43 su ozlijeđene.

>> Djeca išla brati jagode pa zapela na litici, spašavali ih vatrogasci

Europski je prosjek između 40 i 60 poginulih u godini u požarima na četiri milijuna stanovnika, a Hrvatska je u tom prosjeku, rekao je Szabo, dodajući da su državne intervencijske snage DUZS-a ove protupožarne sezone smještene u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović rekao je kako u Hrvatskoj ima više od 60.000 operativnih vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, javnim vatrogasnim postrojbama, profesionalnim postrojbama te u vatrogasnim postrojbama u gospodarstvu koje osnivaju tvrtke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene