452294
452294
452294
452294
452294

NJEGOVO IME OBIĆI ĆE CIJELI SVIJET Za Filipa iz Osijeka zna i NASA

  • , 04.10.2016., 09:42
  • Autor:
  • komentara

Za Filipa Glogoškog iz Osijeka odnedavno zna i NASA. Autor je najboljeg plakata kojim se obilježava Svjetski tjedan svemira. Tema je 'Remote sensing' odnosno promatranje Zemlje iz satelita.

 
 
 
 
Od Osijeka do svemira (Video: Dnevnik nove TV)
Od Osijeka do svemira (Video: Dnevnik nove TV)

Filip Glogoški učenik je četvrtoga razreda osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Za svoje je grafičko rješenje plakata, kojim će biti obilježen Svjetski tjedan svemira, osvojio prvo mjesto. Oko 100 tisuća plakata s Filipovim imenom obići će cijeli svijet, a za njihov je tisak u Americi potrošeno gotovo deset tisuća dolara.

Mladi je Osječanin mnogo truda, ali i neprospavanih noći uložio u ovaj rad. 'Komunikacija je bila dosta velik problem jer u vrijeme kada je kod nas dan, kod njih je noć', kaže Filip.

A sve je moralo odgovarati zbog iznimno strogih kriterija. 'Dijelovi satelita moraju se razlikovati, npr. kapsula od solarnih panela. Jedan tip mora biti američki, drugi ruski i kineski, jer radi se o plakatu koji ide na globalnu razinu', objašnjava.

Filipovu sreću i uspjeh dijele svi u školi. 'Taj plakat će definitivno obići cijeli svijet i ostat će zauvijek u povijesti kao obilježje tog događanja za 2016.godinu', kaže Ina Marić, ravnateljica ŠPUD Osijek.

'To je veliki uspjeh za Filipa, a tim činom se može promovirati i cijela škola', kaže Ivan, jedan od učenika.

18-godišnji grafički dizajner vrlo je svestran. Šest je godina član Aerokluba Osijek i do sada je dobio više od 80 nagrada. 'Postao je vrhunski modelar. Čak je sada uključen i kao mentor', kaže Antun Šikić, mentor u Aeroklubu Osijek

'Tu ima dosta sličnosti. Jedna do najvažnijih karakteristika je pedantnost potrebna u oba posla', smatra Filip.

A posla će za njega zasigurno biti, jer kako kaže, spreman je za lansiranje novih ideja.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se