Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mjesta, policajaca...

Za bijeg iz zatvora odgovorni su - bjegunci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava za zatvorski sustav traži odgovorne za bijeg zatvorenika iz požeške kaznionice, upravo one koju je ministar Šimonović nedavno naveo kao pozitivan primjer među hrvatskim zatvorima. Istovremeno priznaju da je velik udar na sigurnost zatvora njihova prenapučenost i manjak djelatnika.

Iz požeške kaznionice pobjeći, čini se, nije teško. U tri tjedna slobode su se lako dokopala dvojica zatvorenika. Odbjeglom dileru još uvijek ni traga, a sinoć je pobjegao i dvostruki ubojica. 

Pročitajte i ovo Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama

'Kako je mogao pobjeći iz zatvora? Gledajte, odgovoran je on. Je li odgovoran netko od naših službenika u ovom trenutku teško je govoriti. Radi se o zatvoru gdje nema fizičkih prepreka koje bi sprječavale zatvorenika u bijegu, gdje bi pravosudni policajci bili na vanjskom zidu i tako dalje', kaže nam v.d. upravitelja za zatvorski sustav. 

Bjegunac, iako dvostruki ubojica, imao je sve uvjete za premještaj u poluotvoreni tip zatvora, kakav je požeški. Odslužio je više od polovice kazne, slobodno je izlazio u grad. Iz Gospića je u Požegu premješten zbog pretrpanosti - kronične boljke hrvatskih zatvora. S obzirom na mjesta, oko 1200 zatvorenika je previše. Prenapučenost, pernapučenost, prenapučenost, to su tri najveća problema, kažu. Gorući problem je i manjak djelatnika - uz stručno osoblje, poput liječnika, najviše nedostaje pravosudnih policajaca, barem njih 400. Jedan policajac čuva u prosjeku 3,11 zatvorenika, a smio bi dva. Franjo Pršlja dobro zna što to znači, pravosudni policajac je 13 godina. 

'Vjerujte mi, na odjelu, gdje imate 120 zatvorenika koje jedan do dva pravosudna policajca nadziru i čuvaju, onda možete misliti kako je jednom pravosudnom policajcu koji radi tu u zatvoru', kaže Pršlja. Samo prošle godine pobjeglo je 75 zatvorenika, a većina bjegunaca zlorabila je stečene pogodnosti. Kamera se ne boje, policajaca nema dovoljno, mjesta pogotovo. Rješenja nema preko noći, kažu odgovorni, svjesni da će im zatvorenici u takvim uvjetima i dalje bježati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene