Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci tvrde:

'Za bankrote građana s kreditima u švicarcima krivi su Vlada i HNB'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Divljanje tečaja i visoke kamate na kredite brojne su građane doveli na rub egzistencije. Pojedini stručnjaci za ovakvo stanje u kojem su mnogi građani pred bankrotom javno krive Vladu i HNB.

'To je u pravom smislu riječi ropstvo!', kaže Andrea Raizner.

Pročitajte i ovo Dokumenti Čeka se odluka Vrhovnog suda Agonija sa švicarskim frankom se nastavlja: "Da me netko sad natjera da ponovno prođem kroz sve ovo, ja to ne bi mogao" Slika nije dostupna Slučaj 'švicarac' Lalovac iznenađen bahatošću banaka: 'Zna se tko donosi zakone i tko ih tumači'

Tečaj švicarskog franka diktira život 16 posto hrvatskih građana. Andrea je zbog kredita iz 2006. godine pred bankrotom. Rata je narasla, kamata također, a njezina i suprugova plaća pala. Ovrhom banka uzima sva primanja.

'U ovom slučaju ne vrijedi jedna trećina. Tu ide sve i mi smo ovršeni od listopada prošle godine i od tada nemamo ni jednu kunu plaće!', ispričala je Andrea.

Franak je na rekordnih 6,51 kunu. Stručnjaci predlažu reobračun kredita u euro po tečaju i kamati na dan odobrenja, ali i vezivanje uz referentnu kamatnu stopu po kojoj su vidljivi uvjeti po kojima banke dobivaju zajmove. Ovako, ispada da koriste situaciju. 'Ostaje dojam, i onda kada je potpuno opravdano da jedna ugovorna strana, u ovom slučaju kreditor, mijenja ugovornu stopu samostalno, bez znanja i odobrenja ugovorne strane', kaže sudska vještakinja za financije i bankarstvo Marija Duljković

Problem je što referentna kamatna stopa u ugovorima, za razliku od prakse u svijetu, ne postoji. Sudska vještakinja za bankarstvo i financije smatra da je to propust ministarstva financija, ali i Hrvatske narodne banke koja građanima nije osigurala pravnu sigurnost. U dvostranim ugovorima koji se potpisuju banke su kamatni i tečajni rizik prebacile na građane. 'Oni se moraju miješati, regulator je tu upravo iz tog razloga', smatra Duljković.

Premijerka Kosor je najavila novi paket pomoći. S nestrpljenjem ih očekuju u Udruzi Franak koja je u procesu registracije. I okuplja sve više zabrinutih građana koji su sa švicarskim frankom davno izgubili utrku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene