Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sindikati bi još pregovarali

Za 180.000 javnih službenika plaća već od 1. travnja manja za 6 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će na današnjoj sjednici donijeti prijedlog zakona o osnovici za plaće u javnim službama kojim će javnim službenicima smanjiti plaće za šest posto od 1. travnja, najavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Tim će zakonom osnovice za plaće 180.000 zaposlenih u javnim službama od 1. travnja biti vraćene na razinu iz 2008. godine, rekla je Kosor nakon sastanka sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).To znači da će osnovica za plaće djelatnika u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi sa sadašnjih 5415,37 kuna bruto biti smanjena na 5108,84 kune bruto.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"


>> Vlada danas kažnjava sindikate i rješava rebalans proračuna

Predstavnik sindikata Krešimir Sever istaknuo je da sindikati javnih službi žele u međuvremenu nastaviti pregovore s Vladom, kako bi se ipak postigao nekakav sporazum, koji mora dobiti potvrdu sindikalnog članstva na referendumu.

Vladini predstavnici na današnjem sastanku nisu spominjali mogućnost otkazivanja kolektivnih ugovora u javnim službama, dodao je Sever. Dijalog da, odgovorila je Kosor, ali vlada mora raditi svoj posao a rebalans proračuna, kojim će se uštedjeti više od pet milijardi kuna, donosi se i radi očuvanja svakog radnog mjesta.

Prihvaćeni zahtjevi za hitnom sjednicom Upravnog odbora HFP-a

Sever je istaknuo i kako su na današnjem sastanku prihvaćeni sindikalni zahtjevi za hitnom sjednicom Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ulaskom po jednog predstavnika sindikata i poslodavaca u radnu skupinu za formiranje nove državne agencije za upravljanje državnom imovinom, koja će zamijeniti HFP.

Također je dogovoreno da će sindikati i poslodavci zajedno s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom uskoro opet razgovarati o izmjenama Zakona o radu, što je jedan od uvjeta za zatvaranje Poglavlja 19 u pregovorima o pristupanju EU. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak izrazio je zadovoljstvo rebalansom proračuna ocjenivši kako je to prvi korak u stabiliziranju javnih financija i rješavanju problema nelikvidnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene