Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gosti produžili boravak

Vulkan zadržao goste i na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oblaci vulkanske prašine koji su paralizirali zračni promet u većem dijelu Europe, prisilili su stotinjak gostiju na Makarskoj rivijeri na neplanirani produžetak boravka, doznaje se od makarskih hotelijera.

Navode kako danas u 18 otvorenih hotela na području od Brela do općine Gradac boravi oko 1.050 gostiju, najvećim dijelom stranih. Dio avio-turista čeka u hotelima mogući razvoj situacije, a hoteli su im ponudili nastavak boravka po cijenama sa znatnim popustom, dok će za dio gostiju troškove produženog boravka snositi agencije. U makarskom hotelu ‘Meteor’ kažu kako je skupina njemačkih turista zakupila minibus i jutros otputovala za Njemačku, a iz nekoliko hotela informiraju i o individualnim odlascima stranih gostiju s unajmljenim osobnim vozilima.

Pročitajte i ovo Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

>> Vulkanski oblak nad Hrvatskom, obustavljen zračni promet

Dio turista planira tijekom današnjem ili sutrašnjeg dana odlazak autobusima i nastavak putovanja do svoje zemlje vlakom, doznaje se od direktora Hotela Makarska Joška Lelasa. No, ističe Lelas poremećaj u zračnom prometu poremetio je predsezonske planove hotelijera ali i gostiju. Naime, zamijećeni su nedolasci gostiju inače najavljeni u proljetnim aranžmanima turističkih agencija. Prema prvim podatcima, u hotele na Makarskom primorju jučer i danas izostao je dolazak više od 400 stranih gostiju koji su uglavnom imali ugovorene sedmodnevne aranžmane.

Vulkanski pepeo napunio azijske zračne luke i hotele

Kaos u zračnom prometu, uzrokovan oblakom vulkanskog pepela s Islanda, zahvatio je u subotu i Aziju, a hoteli od Pekinga do Singapura prepuni su putnika čiji su letovi otkazani. Deseci linija prema Europi otkazani su u zračnim lukama od Sydneya do Tokija i New Delhija, uzrokujući milijunske štete zrakoplovnim tvrtkama, ali donoseći profit hotelima u koje su smješteni putnici na prisilnom zaustavljanju u Aziji što bi moglo potrajati i do tjedan dana.
U Singapuru, glavnoj tranzitnoj točki za letove prema Europi, otkazana su u subotu 22 leta. Singapore Airlines navodi da pri smještaju u hotele prednost imaju stariji putnici i djeca te da se osjeti nestašica slobodnih soba. Ta zrakoplovna tvrtka plaća putnicima dva noćenja, oko 300 dolara po noći, prema lecima koji se dijele putnicima.

Najmanje 70 letova iz Indije, većinom prema europskim odredištima, otkazano je u petak, a zrakoplovne vlasti nastavljaju otkazivati letove i za vikend. Zbog toga će gubitak avioindustrije narasti na oko milijardu dolara, upozoravaju oni. Kineski mediji izvještavaju o dugim redovima u tamošnjim zračnim lukama gdje putnici pokušavaju zamijeniti već kupljene karte, a zrakoplovne tvrtke pokušavaju pronaći raspoložive hotele za njihov smještaj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene